eur:
394.59
usd:
365.62
bux:
71738.76
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Fogyasztásmérő egy budapesti távfűtéses lakás radiátorán.
Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Ellenőrizni kell a fűtőberendezéseket

Az országos fűtési idény kezdetével hétfőn Budapesten is elindult a távfűtés.

A Főtáv Zrt. közölte: elvégezte a nyáron a szükséges munkálatokat. A cég a 17 budapesti kerületben csaknem 240 ezer lakás, több mint 4800 közületi ügyfél és több száz garázs fűtését biztosítja. A társasházak felében már egy hónapja fűtenek, hiszen a távfűtésről szóló kormányrendelet szerint szeptember 15. után és a fűtési idény végét, április 15-ét követően egy alkalommal, egy hónapig ingyenesen kérhető a szolgálatás.

Az ügyfelektől azt kérik, hogy ellenőrizzék a fűtőberendezéseket, hiszen azokon keresztül lehet biztosítani a távhőrendszer üzemeléséhez a feltöltést.

A Főtáv szerint Budapest levegőjét érzékelhetően javítaná, ha minden lakás és középület kapcsolódna a távhőrendszerhez. Számításaik alapján az egyedi gáz- és fafűtés kiváltásával akár meg is szűnhetnének a téli szmogriadók, hiszen 10 ezer lakásonként 13 tonna por kibocsátása maradna el, 45 ezer lakás átállása 67 ezer tonnával mérsékelné a szén-dioxid-kibocsátást.

Hozzátették, hogy a távhőrendszer egységesítésével 150-170 kilotonnával kevesebb szén-dioxid kerül a levegőbe, és megmarad 25 millió, vagyis 12 ezer hektárnyi erdőnek megfelelő fa. A szigetszerű hőkörzetek összekötése kéménymentessé teheti a belvárost, az egységes hőgyűrű pedig 2030-ig a külső kerületek távhőellátását is megoldja - olvasható a közleményben.

Címlapról ajánljuk
Kemény Dénes Marco Rossiról: érthető, miért került mélyre, most újra kell gombolni a kabátot

Kemény Dénes Marco Rossiról: érthető, miért került mélyre, most újra kell gombolni a kabátot

Az utóbbi évek nagy sikereinek hatására megnőttek a szurkolói elvárások a magyar labdarúgó-válogatottal szemben, Svájc ellen azonban szembejött a fájdalmas valóság – mondta az InfoRádióban a magyar férfi vízilabda-válogatott korábbi szövetségi kapitánya. Kemény Dénes szerint a helyén kell kezelni a magyar csapat Eb-szereplését, Marco Rossit pedig képesnek tartja arra, hogy újra nagy eredményeket érjen el.

Orbán Viktor: az ukrán elnök nem örült túlságosan a tűzszüneti felvetésnek

Orbán Viktor miniszterelnök a Die Weltwoche című konzervatív svájci lapnak adott interjúban kijelentette, hogy kijevi látogatásán nem meggyőzni akarta Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, hanem tájékozódni arról, "hol vannak a határai" a kijevi álláspontnak a békefolyamatra vonatkozóan.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×