eur:
393
usd:
363.47
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Erről a problémáról minden mobilosnak tudnia kell

Erről a problémáról minden mobilosnak tudnia kell

Mutatjuk, mikor kell gyanakodni a világ egyik legveszélyesebb mobilos kártevőjére. A Kaspersky Lab szakértői nemrég azonosították a Svpeng mobil banki trójai új változatát, amely a keylogging funkcióval rendelkezik, vagyis el tud lopni azonosítókat és jelszavakat, amiket beírunk más alkalmazásokba. Hozzáfér a banki megerősítő sms-ekhez is.

A számítógépes tevékenységet titokban figyelő és továbbító módosított trójai olyan beírt szövegeket is ellop a feltört Android rendszerű készülékekről, mint például a banki hitelesítő adatok. A megszerzett adatok lehetővé teszik a trójai számára, hogy más jogosultságokat is biztosítson magának, valamint megakadályozza a törlésére tett kísérleteket - írta a digitalhungary.hu.

A kutatók figyelmeztetnek, hogy a készülék szoftvereinek frissítése nem véd ez ellen a trójai ellen.

A trójai a fertőzött weboldalakról hamis flash-lejátszó alkalmazásként került a kibertérbe.

Aktiválásakor engedélyt kér az úgynevezett kisegítő szolgáltatások használatára.

Ennek az egy funkciónak a kihasználásával a következő tevékenységekhez szerez jogosultságot:

  • hozzáférhet más alkalmazások felhasználói felületéhez;
  • képernyőfotót készít minden egyes alkalommal, amikor a felhasználó hozzáér a képernyőhöz;
  • hozzáférés kétlépcsős azonosítás során használt adatokhoz vagy banki hitelesítő adatokhoz.
  • Rendszergazda színtű jogosultságot adhat magának, amivel felülírhatja más alkalmazások jogait. Ez azért is fontos, mert néhány alkalmazás - főként a mobilbanki alkalmazások - nem engedik, hogy képernyőfotó készüljön róluk használat közben.

Ezenkívül alapértelmezett SMS alkalmazásként telepítheti magát, és ilyen módon képes SMS-ek küldésére és fogadására, hívások kezdeményezésére és a névjegyek olvasására is. Mindezek mellett blokkolhatja az alkalmazáshoz rendelt rendszergazda jogok törlésére irányuló kísérleteket - ezzel megakadályozza, hogy törölni lehessen a készülékről. 

A szóban forgó trójai egyelőre még nem alkalmazható széles körben, és a támadások száma is alacsony, főként Oroszország és Németország fertőzött, de felbukkant Lengyelországban is.

A Kaspersky Lab szerint a Svpeng kártevőcsalád az innovációról híres, így a világ egyik legveszélyesebb kártevőcsaládjaként ismert.

Ez volt az első trójai, amely a banki SMS-eket támadta meg azért, hogy ellopja a hitelesítő adatokat, majd blokkolja a készülékeket, miközben pénzt kér. 

A szokásos biztonsági intézkedések mellett a kutatók javasolják, hogy

a felhasználók figyeljenek arra, hogy az egyes alkalmazások további jogosultságokat ne szerezzenek.

A Kaspersky Lab termékek az alábbi néven észlelik ezt a trójait: Trojan-Banker.AndroidOS.Svpeng.ae.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×