eur:
392.98
usd:
363.28
bux:
72351.87
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta

Így ronthatjuk el a nyugdíjcélú megtakarításunkat

Komoly kockázata van annak, ha nem a legmegfelelőbb nyugdíjcélú megtakarítást választja ki valaki, így például ha túl drága, az a nettó hozamban mutatkozik majd meg, ha pedig hirtelen kell a pénz és fel kell törni a számlát, ez egy nyugdíjbiztosítás esetében a tőke nagy részét is érintheti - sorolta fel a legnagyobb kockázatokat a Portfolio elemzője.

Négy nagy kockázatot állapítottunk meg, amely veszélyeztetheti a nyugdíjcélú megtakarítások egyenlegét - közölte Huszák Dániel.

Az egyik, ha nem megfelelően diverzifikáljuk a porfóliónkat. A másik, ha olyan termékbe fektetünk, amelyik túl magas költséget számít fel. A harmadik, ha az Infláció vagy az infláció kombinációja az alacsony hozamkörnyezettel a pénzünk reálértékét elégeti. A negyedik pedig az, ha idő előtt hozzá kell nyúlnunk a megtakarításunkhoz - részletezte a Portfolio elemzője, az összeállítás szerzője.

A legtöbb profi befektetési szakember szerint az egyik legnagyobb hiba az lehet,

ha nem osztjuk meg eléggé a befektetési portfólión kockázatát különféle típusú értékpapírok közt

(vagyis diverzifikálunk), legyen szó bármilyen befektetésről, megtakarításról. Hihetetlenül fájhat ugyanis az, ha például nyugdíjazás előtt 20 százalékot esik a részvényekben elhelyezett megtakarításunk értéke egy piaci anomália miatt és ezért még évekig kell várnunk, hogy a befektetői bizalom visszatérjen.

Ha önkéntes nyugdíjpénztárba tesszük a pénzünk, a legtöbbet akkor tudjuk spórolni, ha minél több pénzt töltünk a megtakarításunkba évente, a sávos költségszerkezet miatt ugyanis arányaiban kevesebb költséget számítanak fel a nagyobb befizetésekre.

Nyugdíjbiztosítással főleg úgy tudunk spórolni, ha kerüljük a drágább eszközalapokat, sok esetben nem feltétlen éri meg kockázatosabb eszközalapot választani a többlethozam elérésének érdekében.

Ha a nyugdíj-előtakarékossági számla költségein akarunk spórolni, akkor

érdemes elcsípni egy banki akciót.

Az egyik bank például jelenleg a befektetési jegyek vételi költségét engedi el, ha részt veszünk a megtakarítási programjukban.

Az infláció káros hatása köztudott, a pénzromlás ugyanis a megtakarításunk vásárlóértékét jelentősen ronthatja. A legrosszabb az a patthelyzet, amiben jelenleg is vagyunk:

az infláció gyakorlatilag egy az egyben leradírozza a kockázatkerülőbb befektetések hozamát.

A legnagyobb kockázat a nyugdíjcélú megtakarításunkra talán mégis az lehet, hogy ha idő előtt fel kell törni a számlánkat és ki kell venni a pénzünket. Ennek ugyanis súlyos szankciói lehetnek: a szerződés élettartama alatt felvett adójóváírás 20 %-kal növelten való visszafizetése mellett más adóterhünk is keletkezhet, valamint a szolgáltató is vonhat le plusz költséget.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×