eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel

Gyógyír vagy sem a járulékcsökkentés?

A Szálloda és Étterem Szövetség támogatna egy esetleges járulékcsökkentést, a Zöldség-Gyümölcs Terméktanács szerint azonban a mezőgazdasági munkaerőhiányra nem jelentene gyógyírt.

A szálloda- és vendéglátóiparból jelenleg 50-60 ezer munkavállaló hiányzik, elsősorban szakácsok, cukrászok és felszolgálók - mondta az InfoRádiónak a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke, Niklai Ákos.

"Különösen a szakácsok hiánya jelentős az országban. Ez főként vidéken időnként már drámai helyzetet teremtett és bizony nagyon nehéz az elvárt minőségben, színvonalon a vendégek igényeit mindenkor kielégíteni" - jelezte az elnök.

Épp ezért Niklai Ákos a nemzetgazdasági miniszter által a hét elején a Magyar Időknek adott interjúban felvetett járulékcsökkentést az első lépésnek nevezte ahhoz, hogy a munkáltatók növelhessék a béreket. Ám úgy látta, hogy ez önmagában nem elégséges, modernizálásra volna szükség az ágazatban.

Kevésbé volt optimista Csizmadia György, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke, mivel a mezőgazdaságban az alkalmi foglalkoztatási bejelentéssel már így is minimálisak a járulékterhek, viszont a gazdák nem találnak idénymunkást a betakarításhoz. Így amellett, hogy megszűnhet a magyarországi málnatermesztés, a munkaerőhiány más gyümölcsök piaci megjelenését is veszélyezteti.

"A szilvának van a vége, a bodza kezdődik nagy lendülettel és aztán a legnagyobb tételt jelentő alma betakarítása is már elindul a napokban. Közel 500 ezer tonna almáról van szó, amit csak kézzel lehet leszedni, tehát itt nem kis létszámra van szükség és a megoldást mindenki keresi. Többen ezt úgy oldják meg, hogy külföldi munkaerőt hoznak, Erdélyből, Kárpátaljáról, de hát ott is fogy a munkaerő, mert mennek nyugatabbra dolgozni" - világította meg a terméktanács alelnöke.  

Vannak zöldségek és gyümölcsök, ahol nem tudnak átállni a gépi betakarításra, mint a paradicsom vagy a szőlő esetén. Ezért Csizmadia György részint a közmunka-program módosításában látta a megoldást, hogy a közmunkások szabadon és rugalmasan vállalhassanak idénymunkát.

Korábban a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége, illetve a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége is üdvözölte a járulékcsökkentés felvetését.

Rolek Ferenc, az MGYOSZ alelnöke úgy fogalmazott: "Ez fontos lépés, örülünk, hogy Varga miniszter úr ezzel egyet ért. De hozzá kell tennünk, ez csak az egyik lépés, ami csökkentheti vagy mérsékelheti az elvándorlást, de a demográfiai folyamatokat és ezzel a munkaerő-hiányt összességében megszüntetni nem fogja".

Rolek Ferenc úgy látta, hogy más-más eszközökkel, de leginkább a közfoglalkoztatottak közül és a költségvetési szférából kellene a versenyszférába irányítani a munkavállalókat. Emellett kulturálisan beilleszthető és szakképzett külföldi munkaerő alkalmazására volna szükség, továbbá a munkahely-teremtő támogatások helyett inkább a hatékonyság-növelő - például az élő munkát kiváltó ipari automatizálási - beruházásokra kellene fordítani a forrásokat.

Az MGYOSZ alelnökének becslései szerint jelenleg 100-200 ezer munkavállaló hiányzik a magyar piacról.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×