eur:
397.98
usd:
359.8
bux:
0
2024. október 2. szerda Petra

Mihez kezd Gyurcsány az ajánlásokkal?

A kormányfő megkapta a versenyképességi kerekasztal javaslatait, és további egyeztetéseket ígért a szakértőknek. Az ajánlások között szerepelt az élőmunka terheinek csökkentése, az áfa növelése és a most még adómentes járandóságok megadóztatása.

A Gazdasági Versenyképességi Kerekasztal javaslatai 2009-re szólnak. A kormányfő azt ígérte a szakértőknek, hogy a pénzügyminisztériumi tisztviselők számszerűsítik a javaslatokat, illetve vázolják annak várható hatásait, és ennek ismeretében dönt majd a kormány a kerekasztal elképzeléseiről.

A Gazdasági Versenyképességi Kerekasztal egyik lényeges javaslata, hogy az élőmunka terhei csökkenjenek az átlagos 29 százalékról 21, illetve 19 százalékra, cserébe szerintük az általános forgalmi adót kellene növelni 20-ról 22, illetve 24 százalékra. Ez ellensúlyozná járulékok kisesését.

A társasági adóban a különadót beépítenék és egységesen 20 százalékos társasági adót szabnának meg. A kerekasztal szakértői szerint egyelőre nem érdemes az egykulcsos személyi jövedelemadó rendszert bevezetni, ugyanakkor az szja-rendszer egyes elemeit módosítanák.

Az elképzelések szerint adókötelessé válnának a jelenleg még ingyenes cafeteria juttatások, mint például az üdülési csekk, az étkezési hozzájárulás és az iskolakezdési támogatás. Emellett adókötelessé tennék a nyugdíjakat is, amelyeket előbb felbruttósítanának.

A nyugdíjrendszer lehetséges átalakításáról a részletes tervek a nyugdíjjal foglalkozó kerekasztal szakértőitől érkeznek majd, de ez egyelőre nem készült el.

A Gazdasági Versenyképességi Kerekasztal szakértői hangsúlyozták: javaslatuk nem reformjavaslat, hanem az adórendszer időszerű korrekciója, amely az adóterhelés mértékén nem változtat, csupán a hangsúlyokat máshová helyezi.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Izrael megtorolja az iráni rakétatámadást

Izrael megtorolja az iráni rakétatámadást

Válaszcsapást helyezett kilátásba a kedd este Izraelt ért iráni rakétatámadásra Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök, és kudarcnak ítélte azt. Ugyanakkor Irán is figyelmeztette Izraelt, hogy tartózkodjon megtorló csapástól, mert súlyosabb válaszlépésre számíthat.

Akár karácsonyig is várhat az új kormányára Ausztria

Fennállása óta legnagyobb győzelmét aratta parlamenti választásokon Ausztriában a radikális jobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ), de az elemzők szerint először mégis a jelenlegi kancellár, a választáson vesztes Osztrák Néppárt elnöke, Karl Nehammer kaphat kormányalakítási megbízást az államfőtől.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.02. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×