eur:
397.97
usd:
359.75
bux:
0
2024. október 2. szerda Petra

Folytatódnak a brüsszeli tárgyalások a borszektor reformjáról

Kedden tovább tárgyalnak Brüsszelben az unió agrárminiszterei a borszektor reformjáról, mert hétfőn, a késő éjszakába nyúlt tanácskozáson nem sikerült megállapodásra jutni minden kérdésben. Három kérdés maradt nyitva: a telepítési jogok kérdése, az úgynevezett nemzeti borítékok - támogatások - ügye, valamint a cukrozás engedélyezése. Magyar részről emellett tisztázni kívánják Szlovákiával a tokaj-hegyaljai borvidékkel kapcsolatos problémákat.

Brüsszeli diplomáciai források szerint hétfőn éjjel az EU legfőbb végrehajtó testületének, vagyis az Európai Bizottságnak, továbbá a kormányokat képviselő Tanács elnökségének a képviselői egyenként tárgyaltak a tagállamok minisztereivel, hogy felmérjék, kinek milyen kompromisszumos mozgástere van.

A telepítési jogok tekintetében a Bizottság mielőbbi liberalizálást akar, egyes tagállamok pedig minél tovább fenn akarják tartani a jelenlegi rendszert. A nemzeti borítékok vonatkozásában több ország - köztük a magyarok - azt szeretnék, ha a Bizottság elképzeléseihez képest szabadabban dönthetnének a tagországok arról, mire fordítsák a rendelkezésükre álló támogatási keretet.

Magyarország amellett is érvel, hogy a támogatási keretek elosztásakor minél inkább visszaszoruljon a "történelmi hagyomány" elve, mert ez alapján azok a nagy uniós bortermelő országok kapnák továbbra is a támogatások oroszlánrészét, amelyek eddig is a legfőbb kedvezményezettek voltak, és amelyek a fölösleg keletkezéséért felelősek. A franciák ugyanakkor nem szeretnének elesni az eddigi bőkezű lepárlási támogatástól.

Megállapodtak a kivágás támogatásáról

A cukrozást illetően a jelenlegi szabályozás szerint 2 térfogatszázalék répacukorral növelhető a termés alkoholfoka. A Bizottság eredetileg meg akarta tiltani a cukrozást, de az alkudozások során jelenleg ott tartanak, hogy azon éghajlati övezet országai - köztük Magyarország -, ahol ez indokolt, egy ideig másfél százalék erejéig cukrozhatnának, illetve különösen kedvezőtlen időjárás esetén 2 százalékig. Később e megengedett határérték egy, illetve különösen kedvezőtlen időjárás esetén másfél százalékra csökkenne.

A mediterrán régiók országai azonban - ahol a cukrozás nem szokásos - ezt versenyhátránynak tekintik, és többlettámogatásra tartanak igényt ahhoz, hogy sűrített musttal növelhessék a cukorfokot.

A szőlőkivágások támogatásának kérdése - a tárgyalások alakulását ismerő források közlése szerint - megoldódott. A Bizottság eredetileg 400 ezer hektár szőlő kivágását akarta elérni a további borfölösleg-képződés megakadályozása végett. Most lementek 175 ezer hektárig. Emellett az egyes államok az uniós támogatás 75 százaléka erejéig megnövelhetik a kivágás fejében járó kompenzációs összeget. Így elkerülhető lesz, hogy az egész unióban azonos összegű kompenzáció a szegényebb tagországok gazdáit csábítsa majd nagyobb mérvű szőlőkivágásra.

Elvben szerdán is folytatható az egyeztetés

Egyelőre nem tudni, mikor születhet megállapodás. Elvben szerdán is folytatható az egyeztetés. De nem a borreform az egyetlen nyitott kérdés: nem született még megállapodás az egyes tengeri halászati övezetekben az egyes halfajtákra lebontott, jövő évi kihalászható kvóták tekintetében sem.

A miniszterek hétfőn szabályozást fogadtak el a szeszes italok jelölésével kapcsolatban, valamint két évvel elhalasztották annak a rendeletnek az életbe lépését, amely kötelezővé tenné a juhok és kecskék elektronikus azonosítását. Politikai megállapodásra jutottak egyebek közt a növényvédőszerek alkalmazásával kapcsolatban.

Címlapról ajánljuk
Izrael megtorolja az iráni rakétatámadást

Izrael megtorolja az iráni rakétatámadást

Válaszcsapást helyezett kilátásba a kedd este Izraelt ért iráni rakétatámadásra Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök, és kudarcnak ítélte azt. Ugyanakkor Irán is figyelmeztette Izraelt, hogy tartózkodjon megtorló csapástól, mert súlyosabb válaszlépésre számíthat.

Akár karácsonyig is várhat az új kormányára Ausztria

Fennállása óta legnagyobb győzelmét aratta parlamenti választásokon Ausztriában a radikális jobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ), de az elemzők szerint először mégis a jelenlegi kancellár, a választáson vesztes Osztrák Néppárt elnöke, Karl Nehammer kaphat kormányalakítási megbízást az államfőtől.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.02. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×