eur:
397.9
usd:
359.42
bux:
74189.72
2024. október 2. szerda Petra

Az élőmunka terheinek csökkentéség javasolja a GVK

Az élőmunkaterhek csökkentését, az áfa növelését és a társasági adó emelését a különadó megszüntetésével - javasolja 2009-re a Gazdasági Versenyképességi Kerekasztal a kormánynak.

Legalább 8-10 százalékponttal, 29 százalékról 21-19 százalékra javasolják csökkenteni a társadalombiztosítási járulékot a Gazdasági Versenyképességi Kerekasztal tagjai - mondta az InfoRádiónak egyikük, Zara László adótanácsadó.

Ugyancsak javasolják a személyi jövedelemadó és a hozzá kapcsolódó kedvezmények rendszerének átvizsgálását - közölte a szakértő.

Áfaemelés

A járulékcsökkentés fedezetéhez ugyanakkor szükséges lenne a 20 százalékos általános forgalmi adót 22-24 százalékra emelni - mondta Zara László, aki hozzátette: ugyanakkor javasolják, hogy az alapvető élelmiszerek esetében, illetve az élőmunkaigényes szolgáltatásoknál az áfát mérsékeljék 16-18 százalékosra.

A kerekasztal szerint - számolt be róla az adótanácsadó - a beutazó idegenforgalom versenyképességének megtartása, illetve annak növelése érdekében 5-10 százalékra kellene csökkenteni a szálláshely-szolgáltatásra vonatkozó áfát.

A 16 százalékos társasági adót, az úgynevezett különadó megszüntetése mellett, 20 százalékosra javasolja emelni a kerekasztal, 50 millió forintig megtartva a 10 százalékos adókulcsot - mondta Zara László.

Nem támogatják az egykulcsos adórendszert

A szakértők az adókedvezmények megszüntetését, valamint az adóalap növelő, illetve csökkentő tételek kiiktatását is jónak tartanák, ennek hatására adóalapbővülés következne be, ez pedig fedezetet nyújtana a csökkentések végrehajtására - közölte Gazdasági Versenyképességi Kerekasztal tagja.

Az egykulcsos adó bevezetését nem támogatja a kerekasztal, és a testület véleménye szerint 2009-től az általános ingatlanadó bevezetésének nincsenek meg a feltételei.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Irán masszív rakétacsapást hajtott végre Izrael ellen, Washington beavatkozhat
Tudósítónktól

Irán masszív rakétacsapást hajtott végre Izrael ellen, Washington beavatkozhat

Órákkal azután, hogy az izraeli hadsereg „korlátozott” invázióba kezdett Libanonban, megjött Teherán bosszúja Haszan Naszrallah Hezbollah-vezér likvidálására: közel kétszáz ballisztikus rakétát lőttek ki Izraelre. Tel-Aviv egy külvárosában közben két fegyveres támadó lelőtt több embert.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.02. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×