eur:
397.95
usd:
359.53
bux:
74189.72
2024. október 2. szerda Petra

Nyereséggel zár és optimista a Magyar Fejlesztési Bank

A Magyar Fejlesztési Bank több mint 10 milliárd forint nyereséggel zárja a 2007-es évet - jelentette be a pénzintézet vezérigazgatója. Czirják Sándor az InfoRádiónak elmondta: 2008-ban három új finanszírozási programot indítanak, és 100 milliárd forint új hitelkihelyezéssel számolnak.

Nyereséges évet zár 2007-ben a Magyar Fejlesztési Bank, amely idén 130 milliárd forintnyi hitelt helyezett ki, legnagyobb részét kis- és agrárvállalkozókhoz és önkormányzatokhoz, valamint a lakossághoz - mondta az InfoRádiónak a pénzintézet vezérigazgatója.

Czirják Sándor hozzátette: jövőre az MFB három új finanszírozási programot indít, megindul majd a deviza-refinanszírozás a kereskedelmi bankok irányába, mivel az ügyfelek egyre gyakrabban választják a devizahiteleket.

Egyre több vállalkozás fejleszti gépparkját lízingkonstrukcióban, a Magyar Fejlesztési Bank az ilyen típusú beruházások lehetőségeit is segíti majd, ugyancsak egy refinanszírozási lehetőséggel, ráadásul módosul majd a Panel Plusz Hitelprogram is - közölte a vezérigazgató.

Reménykednek

A magyar gazdasági helyzet bizonytalansága miatt a beruházási aktivitás jóval gyengébb volt, mint a korábbi időszakban, az MFB ugyanakkor arra számít, hogy valamelyest erősödik majd, ennek hatására pedig megnő a kereslet a hiteltermékek iránt - mondta Czirják Sándor.

A Magyar Fejlesztési Bank vezérigazgatója úgy véli: a pénzpiaci helyzet nem befolyásolja majd nagymértékben a pénzintézet potenciális hitelezési lehetőségeit, inkább az hat majd erre, hogy milyenek lesznek a vállalkozási szféra várakozásai.

Ugyancsak sokat számít, hogy bank külföldi partnereinek gazdasági növekedése és kereslete milyen mértékben nő - tette hozzá Czirják Sándor.A Magyar Fejlesztési Bank mögött állami garancia van, ezért bizonyos tekintetben jobb helyzetben van, mint más kereskedelmi bankok - mondta az InfoRádióban az a pénzintézet vezérigazgatója.

A külföldi tulajdonban lévő kereskedelmi bankok anyavállalatai ugyanis a pénzügyi turbulencia miatt csak nehezen tudnak hitelhez jutni, ez pedig visszahat a Magyarországon működő pénzintézetekre is - tette hozzá Czirják Sándor.

Az MFB vezérigazgatója közölte: a bank a nemzetközi piacon fel tudja venni a szükséges forrásokat, a nehezebb piaci körülmények között azonban ezek drágábbak, mint korábban. A pénzintézet éppen ezért "bespájzolt", hogy a nehéz helyzetben ne legyenek likviditási problémái.

Nem várnak magas hitelkamatot

Egyelőre nem lehet tudni, hogyan módosulnak a kamatok a Nyugat-Európában kialakult likviditási válság hatására, ezért nehéz megjósolni, milyen mértékben növekednek a hitelkamatok - mondta Czirják Sándor, aki úgy véli, 1 százalékosnál valószínűleg nem lesz nagyobb a változás.

A vezérigazgató szerint a válság hullámai 2008 tavaszától kezdenek majd csitulni, amikor megjelennek a befektetési bankok és brókercégek mérlegei.

Ezekből - magyarázta Czirják Sándor - kiderül, hogy mekkorák voltak a valódi veszteségek, így megszűnik a most tapasztalható bizonytalanság, ami megnyugtatja majd a piacokat.

Hanganyag: Kaputa Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Irán masszív rakétacsapást hajtott végre Izrael ellen, Washington beavatkozhat
Tudósítónktól

Irán masszív rakétacsapást hajtott végre Izrael ellen, Washington beavatkozhat

Órákkal azután, hogy az izraeli hadsereg „korlátozott” invázióba kezdett Libanonban, megjött Teherán bosszúja Haszan Naszrallah Hezbollah-vezér likvidálására: közel kétszáz ballisztikus rakétát lőttek ki Izraelre. Tel-Aviv egy külvárosában közben két fegyveres támadó lelőtt több embert.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.02. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
Új mélyponton is járt a forint az iráni támadás hírére

Új mélyponton is járt a forint az iráni támadás hírére

Az elmúlt napok sorozatos forintgyengülése folytatódott kedden is. A kora délutáni órákban a forint 398 felett az euróval szemben, ami új kéthavi forintmélypont. Ebben a Fed-elnök lassabb kamatvágásra utaló tegnapi beszéde, a dollár határozott erősödése, és az is szerepet játszik, hogy a Fehér Ház információi szerint Irán rövidesen ballisztikus rakétákkal fogja megtámadni Izraelt. A dollár ereje miatt a dollár/forint jegyzések 360-ig ugrottak, ami új egyhavi forintmélypontot jelent.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 1. 19:30
×
×
×
×