eur:
397.95
usd:
359.53
bux:
74189.72
2024. október 2. szerda Petra

Az OMV-nek tetszik a MOL terve

Az OMV osztrák olaj- és gázipari konszern nyitott a MOL-nak arra a javaslatára, hogy a közép- és délkelet-európai gázellátás biztonságának javítása érdekében hozzanak létre egy új, független társaságot a gázszállító hálózatok egyesítésére - közölte az osztrák cég vezérigazgatója.

Wolfgang Ruttenstorfer közölte, hogy a kezdeményezésben saját irányvonalát látja igazolva, amely szerint az ágazatban a mostaniaknál nagyobb egységeket kell létrehozni. Ugyanakkor úgy vélekedett, hogy nyolc ország hálózatát összekapcsolni, ahogy azt a MOL-javaslat előirányozza, meglehetősen ambiciózusnak tűnik.

A vezérigazgató közölte, még nem tárgyaltak a magyar cég vezetésével azóta, hogy az OMV a múlt héten bejelentette: pert indított Magyarországon a MOL ellen, mert megítélése szerinte a vállalat alapszabálya három ponton is ellentétes a magyar joggal.

Közlése szerint azon sem gondolkodtak még, hogy pontosan mikorra hívják össze a MOL részvényeseinek rendkívüli közgyűlését, amennyiben a magyar vállalat igazgatósága nem hajlik a párbeszédre.

A MOL-t illetően nem szorít az idő - mondta Ruttenstorfer, megismételve korábbi véleményét, miszerint "az egyesítés be fog következni, ha másért nem, a versenyhelyzetből fakadóan: ez azonban két-három évig is eltarthat".

Az OMV 20,2 százalékkal részesedik a MOL-ban. Az ősz elején szándéknyilatkozatot tett közzé, amelyben közölte: bizonyos feltételek teljesülése esetén kész ajánlatot tenni a magyar cég részvényei többségének a megvásárlására.

A bírósági eljárásokat azért indította, mert egyfelől ellenzi a magyar állam által tulajdonolt B részvény fenntartását, amely vétójogot biztosít a magyar államnak a MOL alapszabályában szereplő 10 százalékos szavazati korlát eltörlése vonatkozásában; másfelől azért, mert diszkriminatívnak tartja a 10 százalékos szavazati korlátot, és mert ellenzi, hogy a MOL-nál egyszerre csak korlátozott számú igazgatósági tag hívható vissza.

Elvetve a MOL-nak azt a nézetét, amely értékrombolónak tartja a két vállalat fúzióját, Ruttenstorfer újfent azzal érvelt, hogy az egyesülés a szinergiák révén évi 400 millió eurós, adózás előtti többleteredményt hozna.

Szerinte leginkább az olajfinomítás, a marketing, a szállítóhálózatok optimalizálása és a gázágazat területén származnának előnyök a fúzióból.

Műveleti szinten, például a hat vállalat részvételével tervezett Nabucco-gázvezeték ügyében, amely a Kaszpi-tenger térségében található lelőhelyeket kötné össze Európával, kitűnő az együttműködés az OMV és a MOL között - jegyezte meg az osztrák vállalatvezető.

Magáról az egyes szakértő által halódónak tartott projektről leszögezte, hogy az igenis él, és meg fog valósulni, mert az európai gázfogyasztás egyre nő, méghozzá előreláthatóan a jelenlegi évi 500 milliárd köbméterről 600-650 milliárdra.

A konzorcium tagjai közül még csak öt ismert. Ruttenstorfer nem volt hajlandó megerősíteni, hogy a hatodik tag a német RWE lesz. Tervek szerint az ötmilliárd eurós beruházást igénylő gázvezeték 2012-től kezd el üzemelni.

Címlapról ajánljuk
Irán masszív rakétacsapást hajtott végre Izrael ellen, Washington beavatkozhat
Tudósítónktól

Irán masszív rakétacsapást hajtott végre Izrael ellen, Washington beavatkozhat

Órákkal azután, hogy az izraeli hadsereg „korlátozott” invázióba kezdett Libanonban, megjött Teherán bosszúja Haszan Naszrallah Hezbollah-vezér likvidálására: közel kétszáz ballisztikus rakétát lőttek ki Izraelre. Tel-Aviv egy külvárosában közben két fegyveres támadó lelőtt több embert.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.02. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
Új mélyponton is járt a forint az iráni támadás hírére

Új mélyponton is járt a forint az iráni támadás hírére

Az elmúlt napok sorozatos forintgyengülése folytatódott kedden is. A kora délutáni órákban a forint 398 felett az euróval szemben, ami új kéthavi forintmélypont. Ebben a Fed-elnök lassabb kamatvágásra utaló tegnapi beszéde, a dollár határozott erősödése, és az is szerepet játszik, hogy a Fehér Ház információi szerint Irán rövidesen ballisztikus rakétákkal fogja megtámadni Izraelt. A dollár ereje miatt a dollár/forint jegyzések 360-ig ugrottak, ami új egyhavi forintmélypontot jelent.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 1. 19:30
×
×
×
×