eur:
397.95
usd:
359.53
bux:
74189.72
2024. október 2. szerda Petra

"A második Gyurcsány-kormányt az első Gyurcsány-kormány szorította be"

A 2008-as költségvetés az idei folytatásának tekinthető a várhatóan stagnáló gazdasági növekedés és foglalkoztatás szempontjából - véli Cséfalvay Zoltán egyetemi tanár, a Nézőpont Intézet jövő évi büdzséről készített tanulmány egyik szerzője. A gazdasági szakember azt mondta: komoly probléma, hogy a kormány a következő évben is alultervezi az inflációt. Chikán Attila volt gazdasági miniszter szerint a 2008-as költségvetés kényszerköltségvetés. Az egyetemi tanár szerint nincsenek megjelölt célok, programok, amelyeket szolgálna a jövő évi büdzsé, mindössze az elmúlt évek rossz döntéseinek következményeit próbálja valamilyen módon helyrehozni.

Az infláció alakulása komoly bizonytalansági tényező - mondta az InfoRádiónak Cséfalvay Zoltán egyetemi tanár, aki attól tart, hogy a pénzromlás mértéke jóval magasabb lesz, mint amekkorával a költségvetés számol.

A Nézőpont Intézet jövő évi büdzséről készített tanulmány egyik szerzője úgy véli: a költségvetés meghatározásánál "a második Gyurcsány-kormányt az első Gyurcsány-kormány szorította be".

Azzal, hogy 2005-2006-ban elengedte a költségvetést, óriási államháztartási hiány jött létre, emiatt pedig kényszerpályára került a kabinet.

Cséfalvay Zoltán hozzátette: annak, hogy a kormány az adó- és járulékemelést választotta a hiány csökkentésére, az a következménye, hogy nagy mértékben csökkent a gazdasági növekedés.

Ördögi kör

A szakértő szerint a költségvetés legnagyobb problémája, hogy hiába sikerül két év áldozatával az államháztartási hiányt 9-ről 4 százalékra levinni, a 4 százalék ugyanis körülbelül ezermilliárd forintnyi összeg, amely éppen akkora, mint az eddig felhalmozott adósság kamattörlesztése.

Ez egy olyan csapda, amely folyamatosan megmarad - magyarázta Cséfalvay Zoltán-, hiszen, ha a kormány a maastrichti kritériumnak megfelelően 4 százalék alá akarja vinni a hiányt, további megszorításokra van szükség, hogy a kamatokat is törleszteni lehessen.

Azzal, hogy a kormány alultervezi az inflációt - a következő évre 4,5 százalékos inflációt tervez a kormány, ma már azonban látható, hogy annak mértéke legalább 5 százalékos lesz -, teljesíthetők lehetnek a 2008-as költségvetési célok, hiszen így nominálisan többletbevétele lesz - mondta az egyetemi tanár.Nem segít ki a gödörből

A 2008-as "kényszerköltségvetés", hiszen az országnak olyan reformokra volna szüksége, amelyek megvalósításához a költségvetés nem tud hozzájárulni - mondta az InfoRádiónak Chikán Attila volt gazdasági miniszter.

"Olyan szerkezetben költünk, olyan szerkezetben kell költeni, ami nem segíti a növekedést, nem segíti az infláció visszaszorítását, azokat a hosszú távú érdekeket, amelyek a jelenlegi gödörből kihozzák az országot" - közölte az egyetemi tanár.

Chikán Attila pesszimista, ha a versenyképesség javításáról van szó. A szakértő úgy véli, egyáltalán nem látszanak azok az erők - sem az üzleti szféra hangulatán, beruházásokon vagy az innovációs ráfordításokon - amelyek emelnék a gazdaság pályáját.

A szakértő szerint alapvető fordulatra lenne szükség ahhoz, hogy a gazdasági növekedés beinduljon, ez azonban 2008-ra még nem várható.

Kell az adóreform

A volt gazdasági miniszter úgy véli: még nem lehet lezártnak tekinteni az államháztartási hiánnyal kapcsolatos problémát, mert, bár javult a helyzet, a megszorításoknak tartós negatív hatásai lesznek.

Emellett, ha nem lesz a következő egy-két évben adóreform, nem mennek végbe azok a szerkezeti változások, amelyek tartósítani tudnák az elért eredményeket, és csak a további megszorításokkal lehetne további erőforrásokat nyerni - mondta Chikán Attila.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Irán masszív rakétacsapást hajtott végre Izrael ellen, Washington beavatkozhat
Tudósítónktól

Irán masszív rakétacsapást hajtott végre Izrael ellen, Washington beavatkozhat

Órákkal azután, hogy az izraeli hadsereg „korlátozott” invázióba kezdett Libanonban, megjött Teherán bosszúja Haszan Naszrallah Hezbollah-vezér likvidálására: közel kétszáz ballisztikus rakétát lőttek ki Izraelre. Tel-Aviv egy külvárosában közben két fegyveres támadó lelőtt több embert.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.02. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
Új mélyponton is járt a forint az iráni támadás hírére

Új mélyponton is járt a forint az iráni támadás hírére

Az elmúlt napok sorozatos forintgyengülése folytatódott kedden is. A kora délutáni órákban a forint 398 felett az euróval szemben, ami új kéthavi forintmélypont. Ebben a Fed-elnök lassabb kamatvágásra utaló tegnapi beszéde, a dollár határozott erősödése, és az is szerepet játszik, hogy a Fehér Ház információi szerint Irán rövidesen ballisztikus rakétákkal fogja megtámadni Izraelt. A dollár ereje miatt a dollár/forint jegyzések 360-ig ugrottak, ami új egyhavi forintmélypontot jelent.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 1. 19:30
×
×
×
×