eur:
394.55
usd:
354.97
bux:
72685.08
2024. szeptember 18. szerda Diána

Pár év és csirkeürülék hajthatja az autókat

Egyelőre az eljárás kísérleti stádiumban van, de ha ipari méretekben is sikeres, lehet hogy néhány éven belül a csirkeürülékből is üzemanyag lesz.

Az eljárást az Amerikai Vegyészeti Társaság csütörtökön véget ért éves közgyűlésén mutatta be a virginiai politechnikai intézet egyik professzora, Foster Agblevor.

A több nagy szárnyasfarmon is kipróbált ejárás lényege, hogy egy kisebb kőolajlepárlóhoz hasonló berendezésben több száz fokra hevítik az alommal kevert szárnyasürüléket, és a kicsapódó anyag legalább egy harmada - de ha az alom keményfa-forgács, akár két harmada is - biodízelként használható olajok keveréke lesz.

A hevítés során annyi metángáz is keletkezik, hogy a folyamat maga a bendítást követően önfenntartó. A visszamaradt szerves szárazanyag pedig kitűnő trágya, mondta a professzor.

Az eljárás mellesleg arra is kiváló, hogy a gyakran fertőző hulladéktól így biztonságosan szabaduljanak meg.

A professzor és csapata most azon dolgozik, hogy sorozatgyártásra alkalmas, vizsonylag kisméretű lepárlót építsen, amely szerinte minden nagyobb farmon alkalmazható lenne.

Számításai szerint az Egyesült Államok szárnyasfarmjain évente öt és fél millió tonna hulladék keletkezik, ami vegyesen ürülék, toll, alom és kiszóródott tápszer.

A legrosszabb kísérleti eredményt véve is ebből évente egy millió nyolcszázezer tonna csirkedízelt lehetne kinyerni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Szoboszlai Dominik góllal segítette győzelemhez a Liverpoolt Milánóban

Szoboszlai Dominik góllal segítette győzelemhez a Liverpoolt Milánóban

Remek mérkőzésekkel kezdődött a Bajnokok Ligája 2024–2025-ös idénye. Szoboszlai Dominik gólt szerzett, a Real Madrid két kapushibából született találattal nyert, kilencig jutott a Bayern München. Eredmények: Juventus–PSV 3-1, Young Boys–Aston Villa 0-3, AC Milan–Liverpool 1-3, Real Madrid–VfB Stuttgart 3-1, Sporting–Lille 2-0, Bayern München–Dinamo Zagreb 9-2.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.18. szerda, 18:00
Gerőfi-Gerhardt András
a Fővárosi Csatornázási Művek műszaki vezérigazgató-helyettese
Orbán Viktor azonnali hatállyal új helyzetet rendelt el Magyarországon

Orbán Viktor azonnali hatállyal új helyzetet rendelt el Magyarországon

Az összehangolt védelmi tevékenység elrendeléséről és annak keretében meghatározott intézkedések bevezetéséről jelent meg kormányrendelet a kedd esti közlönyben, ami már ma este 22 órakor hatályba is lépett és egy hét múlva veszíti érvényét. Az új helyzet kihirdetése természetesen az árvíz okozta feladatok kezelésével függ össze.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 17. 19:39
×
×
×
×