eur:
394.52
usd:
354.94
bux:
72685.08
2024. szeptember 17. kedd Zsófia

Megmarad-e a támogatott lakáshitel?

Bár idén is nőtt a lakáshitel-állomány, de korántsem olyan ütemben, mint tavaly. A hétvégén ismertté lett Draskovics-javaslat szerint az államnak legalább 50 milliárd forintos megtakarítást hozna, ha megszüntetnék ezt a támogatási formát.

Az Államreform Bizottság ismertté vált javaslata szerint ésszerű lenne a támogatott lakáshitelek megszüntetése, mivel jóval népszerűbb a devizahitel. Ugyan hangsúlyozottan javaslatról van szó, komoly sajtóvisszhangot keltett az ötlet.

A kormányszóvivő rögtön cáfolt, mondván nincs szükség ilyen jellegű megszorításra, az ellenzék pedig számolt, mennyivel növelné ez a változtatás a családok kiadásait.

A jelenleg ismert tervek szerint a megszüntetés nem vonatkozna a korábban megkötött hitelekre, mindössze valamilyen módon ösztönözné ezeknek a hiteleknek a korábbi visszafizetését.

Megszüntetnék vagy csökkentenék a támogatást?

Egyes adatok szerint a központi költségvetésből évente mintegy 220 milliárd forintot vesz ki ez a támogatási forma, és ezt csökkentenék, legalább 50 milliárd forinttal.

A rendelkezésre álló adatok szerint 2007 első felében a magyar háztartások összes hitelállománya majdnem 4.600 milliárd forint, amelynek legnagyobb részét a lakáshitelek teszik ki, mintegy 2.850 milliárd forinttal.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2006-ban az összes hitelállomány 35 százalékkal nőtt 2005-höz képest, ugyanebben az időszakban a lakáshitelek száma 23 százalékkal nőtt.

A 2007 júniusi adatok szerint tavalyhoz képest az összes lakossági hitelállomány már csak 18 százalékkal nőtt. A lakáshitelek száma pedig mindössze 13 százalékkal.

Mindez azt jelenti, hogy a lakáshitelpiac dinamikája fokozatosan csökken. Ugyanakkor ismert tendencia az is, hogy a devizaalapú lakáshitelek felvétele egyre nő, miközben a forintalapú fokozatosan mérséklődik. Ezt megerősítette a KSH illetékes munkatársa.

Jávorszkyné Nagy Anikó elmondta: 2005 vége és 2006 vége között szinte duplájára emelkedett a devizaalapú hitelek száma. A felvett hitelösszeg pedig mintegy 10 százalékkal emelkedett egy év alatt.

Ezt tudva kétféleképpen tehető fel a kérdés a lakáshitelek állami támogatásáról: egyrészt ha fokozatosan és folyamatosan csökken a támogatott hitelek felvétele, akkor szükség van-e ilyen konstrukcióra - gyakorlatilag ezt a kérdést teszi fel az államreform bizottság.

Másrészt a kérdés úgy is feltehető, hogy miért is kellene bolygatni a mostani támogatási rendszert, ha a tendencia egyébként is az, hogy ennek igénybevétele és ezzel együtt a költségvetés ilyen irányú terhelése fokozatosan csökken.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Szoboszlai Dominik góllal segítette győzelemhez a Liverpoolt Milánóban

Szoboszlai Dominik góllal segítette győzelemhez a Liverpoolt Milánóban

Remek mérkőzésekkel kezdődött a Bajnokok Ligája 2024–2025-ös idénye. Szoboszlai Dominik gólt szerzett, a Real Madrid két kapushibából született találattal nyert, kilencig jutott a Bayern München. Eredmények: Juventus–PSV 3-1, Young Boys–Aston Villa 0-3, AC Milan–Liverpool 1-3, Real Madrid–VfB Stuttgart 3-1, Sporting–Lille 2-0, Bayern München–Dinamo Zagreb 9-2.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.18. szerda, 18:00
Gerőfi-Gerhardt András
a Fővárosi Csatornázási Művek műszaki vezérigazgató-helyettese
Orbán Viktor azonnali hatállyal új helyzetet rendelt el Magyarországon

Orbán Viktor azonnali hatállyal új helyzetet rendelt el Magyarországon

Az összehangolt védelmi tevékenység elrendeléséről és annak keretében meghatározott intézkedések bevezetéséről jelent meg kormányrendelet a kedd esti közlönyben, ami már ma este 22 órakor hatályba is lépett és egy hét múlva veszíti érvényét. Az új helyzet kihirdetése természetesen az árvíz okozta feladatok kezelésével függ össze.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 17. 19:39
×
×
×
×