eur:
394.11
usd:
364.01
bux:
74051.15
2024. augusztus 1. csütörtök Boglárka

A kormány önként lemond 200 milliárd forintról

A kormány nem szándékozik utólag behajtani a cégektől az elmaradt, több mint 200 milliárd forintnyi ajándékozási illetéket. Erről a KPMG adókonferenciáján beszélt a pénzügyminiszter.

A társaságok közötti ingyenes vagyonátadás 1991 óta adóköteles. Az illetéket eddig az illetékhivataloknak kellett volna befizetni. A hatályos jogszabályok szerint az illetékhivatalok nem tárhatnak fel mulasztásokat, így nem is vizsgálhatták, ha egy társaság nem fizette be a 40 százalék illetéket.

Változik azonban a helyzet 2007 január elsejétől, ettől az időponttól ugyanis az illetékek beszedése átkerül az Adóhivatalhoz, így nem lesz akadálya az 5 évre visszamenőleges vizsgálatnak.

A KPMG adókonferenciáján Veres János pénzügyminiszter kijelentette: a kormánynak nem célja visszamenőleg behajtani az elmaradt befizetéseket, ami becslések szerint akár 200 milliárd forint is lehet. Hangsúlyozta: a kormány támogatna egy olyan előterjesztést a parlamentben, amely ezt jogszabályban is rögzítené.
A cégek korábban jóhiszeműen jártak el, mert az ingyenes vagyonátadás a gazdasági társaságok közötti tőkeáramlásnak egyik jól bevált formája, és joggal tartanak most a visszamenőleges vizsgálatok lehetőségétől.

László Csaba volt pénzügyminiszter, a KPMG adópartnere szerint a cégek a jövőben sem fognak ilyen jogcímen illetéket fizetni, inkább nem fognak ezzel az eszközzel élni, és a tőkejuttatás más formáit fogják preferálni. Éppen ezért a költségvetésnek biztos, hogy nem lesz ebből bevétele a következő évben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.01. csütörtök, 18:00
Kárpáti Róbert
sportpszichiáter
Vastag pluszban zártak az amerikai indexek a Fed-döntés mellett

Vastag pluszban zártak az amerikai indexek a Fed-döntés mellett

Jó hangulatban telt a kereskedés ma reggel az ázsiai piacokon, ezt követően pedig Európában is emelkedtek a tőzsdék, és Amerikában is jó a hangulat, a Nasdaq vezetésével raliznak a piacok. A vártnak megfelelő Fed-kamatdöntésre (tartás) nem volt érdemi mozgás a vezető amerikai részvényindexekben, és Jerome Powell Fed-elnök iránymutatásai sem váltottak ki komolyabb csapkodásokat, így a vezető részvényindexek jelentős emelkedéssel zártak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×