eur:
396.33
usd:
354.64
bux:
74905.79
2024. szeptember 26. csütörtök Jusztina, Pál

Az Economist kiábrándító képet fest a nagy pártok vezetőiről

Az Economist című brit lap szerint a nyolc új kelet-európai uniós-tagállam egyikének sincs erős, reformpárti kormánya.

A vezető londoni gazdasági-politikai hetilap, amely az utóbbi hónapok kelet-európai politikai viharairól közölt hosszas elemzést, azt írta: a magyar kormány is hitelessége összeomlását volt kénytelen végignézni, elsősorban az elmúlt ötévi pazarló kormányzás miatt.

Az írás szerint Magyarország, amely egykor a posztkommunista világ sztárja volt, ma úszik az adósságban, a központi hiány meghaladja a GDP-érték 10 százalékát, ami messze a legmagasabb az unióban, és több mint a kétszerese annak, amennyit a kormány a választások idején beismert.

A külföldi befektetők bizalma apadóban, és a forint elleni esetleges roham fizetési késedelmet és leértékelést jelentene, és amellett, hogy megalázó is lenne, katasztrofális hatást gyakorolna azon milliókra, akik euróban és svájci frankban vettek fel lakás- és fogyasztási hitelt - áll az Economistban.

A lap emlékeztet arra, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök balatonőszödi beszédéről magnófelvétel készült, amelyben azt mondja,a kormány hazudott.

Nem sokkal jobb azonban a "szeszélyes és opportunista Orbán Viktor" vezette ellenzék sem, amelynek választási kampánya ugyanolyan képtelen és populista volt, mint az általa előszeretettel gyalázott ex-kommunistáké - áll a The Economist elemzésében.

A hetilap szerint emellett úgy tűnik: Orbán Viktor és kollégái aggasztó módon elnézőek a rasszistákkal, ultranacionalistákkal szemben, akik - egyes esetekben erőszakcselekményeket is végrehajtva - részt vettek a múlt havi demonstrációkban.

Címlapról ajánljuk
Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Azután, hogy Petr Fiala miniszterelnök kedden bejelentette, meneszteni kívánja a kabinetből Ivan Bartos kalózpárti kormányfőhelyettest és regionális fejlesztési minisztert, mert nem elégedett a munkájával, a Kalózpártnál "robbant a bomba". Bartos szerint Fiala megszegte a koalíciós szerződést.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán bejelentette, megváltoztatja Oroszország nukleáris doktrínáját, kifejezetten azzal a céllal, hogy szükség esetén atomcsapást tudjon mérni Ukrajnára. Eszerint nukleáris csapással lenne sújtható egy olyan agresszor állam is, amely nem rendelkezik nukleáris fegyverrel, de egy másik, atomfegyverekkel rendelkező ország támogatását élvezi. Utóbbi az Egyesült Államokra és Ukrajnára vonatkozhat. Orosz jelentések szerint újabb két települést foglaltak el Donyeck megyében, és már az egykor 14 ezres város, Vuhledár belterületén folynak a harcok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 26. 19:20
×
×
×
×