eur:
396.87
usd:
359.31
bux:
71741.47
2024. szeptember 11. szerda Teodóra

Bokros: végképp eltörölni

Vissza kell vonni a 13. havi nyugdíjat - mondta Bokros Lajos volt pénzügyminiszter egy, a nyugdíjrendszerről rendezett konferencián. A rendezvény előadói egyetértettek abban, hogy a jelenlegi állami, felosztó-kiróvó nyugdíjrendszer fenntarthatatlan, valamennyien a nyugdíjkorhatár emelését és a svájci típusú indexálás megszüntetését javasolták.

A Pénzügykutató Rt. vezetője, Lengyel László szerint a magyarországi nyugdíjrendszer hamarosan összeomolhat, amikor 2010 után nyugdíjba vonulnak a Ratkó-korszakban születettek.

A konferencián Hamecz István, a Magyar Nemzeti Bank ügyvezető igazgatója a jövőt illetően aggasztónak nevezte a magán nyugdíjpénztárak alacsony hozamteljesítményét.

A jegybank vezetője a lehetséges megoldások között említette a korhatáremelés mellett az árindexálásra történő áttérést, a 2007-2009 közötti időszakra megígért járulékcsökkentés visszavonását és a járulékarányosítást.

Bokros: vissza kell vonni a 13. havi nyugdíjat

Bokros Lajos volt pénzügyminiszter, egyetemi tanár szerint a nyugdíjrendszer első pillérét illetően paradigmaváltásra van szükség. Hozzátette: emelni és egységesíteni kell a nyugdíjkorhatárt a férfiak és a nők esetében. Bokros Lajos szerint a svájci indexálást is valószínűleg fel kell adni.

"Nem lehet minden körülmények között a nyugdíjak reálértékének megőrzését garantálni. A helyettesítési rátát, ami a nyugdíj indulását az utolsó fizetéshez igazított arányát jelenti, csökkenteni kell. A 13. havi nyugdíjat vissza kell venni, olyan formában, hogy az egészségbiztosítási járulék fedezetére kell fordítani. Nem tartható, hogy a nyugdíjasok nem járulnak hozzá - akár jelképesen is a saját egészségügyi költségükhöz" - mondta a volt pénzügyminiszter.

Bokros Lajos hozzátette: a múltban tett felelőtlen ígéreteket vissza kell vonni, és ha nincs 13. havi nyugdíj, akkor nincs 14. és 15. havi sem.

A volt pénzügyminiszter azt mondta, a felosztó-kirovó állami nyugdíjrendszer egyre növekvő mértékben nem csak a nyugdíjjárulékból tartja fenn magát, hanem egyéb adóbevételek terhére is igyekszik megkapaszkodni a romló pénzügyi helyzetben.

Bokros Lajos szerint az első pillérnek is önfinanszírozónak kell lennie. Az egyetemi tanár közölte, meg kell teremteni az egyéni számlás állami nyugdíjat esetleg részleges tőkefedezettel.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.11. szerda, 18:00
Bartal Tamás
a Magyar Közút Nonprofit Zrt igazgatósági elnöke, az Építési és Közlekedési Minisztérium helyettes államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 10. 19:50
×
×
×
×