eur:
399.18
usd:
363.86
bux:
0
2024. október 9. szerda Dénes
ZĂĄnka, Hungary - Aerial view about beautiful reeds formation with crystal clear turquoise water. Lake Balaton from birds eye view.
Nyitókép: Janos Illesi/Getty Images

Retteghetnek a Balaton lakói, különleges ragadozó tűnt fel

Szántódon igazi szenzáció keltett izgalmat: egy ritka madár tűnt fel a Balaton partján, amely azonnal magához vonzotta a természetkedvelőket és a fotósokat. Az ékfarkú halfarkas döbbenetes sebességgel támad a vízen halászó sirályokra, hogy elrabolja zsákmányukat.

Szántód környékén izgalmas események zajlanak, hiszen egy ritka madárfaj, az ékfarkú halfarkas tűnt fel a révnél – számolt be a sonline.hu. Borbély Krisztián szeptember 25-én fedezte fel először a madarat, amely azóta nemcsak a helyi természetkedvelők, hanem az ország különböző pontjairól érkező madarászok figyelmét is felkeltette. Az impozáns, sirályokkal rokon ragadozó különleges látványossággá vált, sokan utaznak le a Balatonhoz, hogy megörökítsék. Bár a révállomás közeléből is könnyen megfigyelhető, a legjobb hely talán a kompról adódik, ahol testközelből látható, ahogy az ékfarkú halfarkas a vízen táplálkozó dankasirályokat üldözi, hogy elorozza zsákmányukat.

Ez az ékfarkú halfarkas nem mindennapi látvány hazánkban, különleges, rendkívül gyors és fordulékony madár, amely más madarakat támad meg a levegőben, hogy rávegye a zsákmányuk elengedésére. „A Balatonon kívül leginkább nagy folyóinkon és az alföldi halastavak környékén lehet őket megfigyelni, ahol sok a sirály és a csér” – mondta a hírportálnak Gál Szabolcs, a MME Nomenclator Bizottság titkára, aki már több alkalommal is találkozott ezekkel a ritka ragadozókkal. „Az ékfarkú halfarkasok a sirályokhoz hasonlóan vizes területeken vonulnak át, és itt a Balatonnál, főleg az ősz elején van esélyünk rá, hogy meglássuk őket” – tette hozzá.

Mint olvasható, rendkívül látványos, amikor az ékfarkú halfarkas támadásba lendül, gyorsasága és fordulékonysága pedig egyszerűen lenyűgöző. A régi magyar nevük, a „rablósirály”, is erre a szokásukra utal. A terepmadarász elmondása szerint a Balaton vonzó élőhely számukra, különösen, amikor alacsonyabb a tó vízállása és a sirályok és csérek nagyobb számban tanyáznak itt, kihasználva a kedvező táplálkozási lehetőségeket. „Az ékfarkú halfarkasokat ilyenkor vonzza a könnyű prédaszerzés lehetősége, hiszen a kisebb madarakat könnyedén ráveszik arra, hogy engedjék el zsákmányaikat” – tette hozzá a sonline.hu-nak Gál Szabolcs.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor az Európai Parlamentben: vitanap rengeteg kérdéssel

Az Európai Parlament szerdán kilenc órától meghallgatja Orbán Viktor miniszterelnököt, aki bemutatja Magyarország soros elnöki programját, de utána éles vita várható, amelyen aktuálpolitikai kérdések is napirendre kerülhetnek, mert a magyar kormánynak sok kérdésben markánsan eltér az álláspontja az uniós fősodortól – mondta Zalai Csaba, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Nemzetközi Szervezetek Kutatóműhelyének vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.09. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×