eur:
394.97
usd:
369.15
bux:
71906.03
2024. június 28. péntek Irén, Levente
Sydney, Australia - November 4, 2011: Apple Computers logo and shoppers at the Apple Store in Sydney, Australia.
Nyitókép: PhillDanze/Getty Images

Fontos Apple-funkciók lesznek elérhetetlenek Európában

Mintha az Apple büntetni akarná az európai piacot, olyan funkciókból lesznek kizárva az itteni felhasználók az iOS18 és a macOS Sequoia operációs rendszerekben, mint az iPhone képernyő tükrözés, a SharePlay képernyőmegosztás és a komplett Apple Intelligence mesterséges intelligencia-csomag.

A Financial Timesnak, a The Verge-nek és másoknak küldött közleményében az Apple azt állítja, hogy ez a döntés az Európai Unió digitális piaci törvényével (DMA) kapcsolatos - írja a techworld.hu az arstechnica.com híradása nyomán.

Fred Sainz, az Apple szóvivője a következőket nyilatkozta: "Két héttel ezelőtt az Apple több száz új funkciót mutatott be, amelyeket örömmel hozunk el felhasználóinknak világszerte. Nagyon motiváltak vagyunk abban, hogy ezeket a technológiákat minden felhasználó számára elérhetővé tegyük. A digitális piaci törvény (DMA) által okozott szabályozási bizonytalanságok miatt azonban úgy gondoljuk, hogy három ilyen funkciót - iPhone Mirroring, SharePlay képernyőmegosztás-fejlesztések és Apple Intelligence - nem tudunk idén bevezetni az EU-s felhasználóink számára.

Aggodalmunkat fejezzük ki, hogy a DMA interoperabilitási követelményei arra kényszeríthetnek minket, hogy olyan módon veszélyeztessük termékeink integritását, amely a felhasználók magánéletét és adatbiztonságát veszélyezteti. Elkötelezettek vagyunk az Európai Bizottsággal való együttműködés mellett, hogy olyan megoldást találjunk, amely lehetővé teszi számunkra, hogy ezeket a funkciókat az uniós ügyfeleink számára a biztonságuk veszélyeztetése nélkül nyújtsuk."

Mint írják, az Apple nyilatkozatából nem derül ki egyértelműen, hogy pontosan a DMA mely szempontjai vezethettek ehhez a döntéshez. Lehetséges, hogy a vállalatot az aggasztja, hogy hozzáférést kéne biztosítania az Apple intelligence funkciókhoz és azon túlmenően a felhasználókról gyűjtött adatokhoz például a Microsoftnak vagy a Google-nek, de ez nem biztos - teszik hozzá. Az is elképzelhető, hogy ez az Apple bosszúja az Európai Bizottság által bevezetett szabályozásokért.

Nem ez az első eset, hogy az EU-ban és más régiókban eltérnek az Apple-eszközök funkciói. Az uniós szabályozás miatt az Apple megnyitotta az iOS-t a harmadik féltől származó alkalmazásboltok előtt Európában, de más régiókban nem. Ám a kritikusok azzal érveltek, hogy a vállalat csak félig-meddig felelt meg a követelménynek, ugyanis ez egy sor korlátozással és változtatással járt azzal kapcsolatban, hogy az alkalmazásfejlesztők hogyan tudják pénzzé tenni az alkalmazásaikat a platformon, ha ezeket a más áruházakat használják.

Azt írják, az Apple a közleményben kifejezi, hogy keresi a probléma megoldását, arra vonatkozóan azonban nincs infó, hogy körülbelül mikor várható bármi is. Csak annyi ismert, hogy a funkciók idén már nem lesznek elérhetőek az európai készülékeken, míg a többi régióban ősszel indulnak.

Címlapról ajánljuk

Meddig lehetnek még kint az utcákon a választási plakátok? – a szakértő válaszol

A kampány ideje alatt nemcsak plakátokat, hanem rengeteg tapétát, matricát is kitettek az aktivisták, amelyeknek az eltávolítása nem egyszerű feladat, de ha nem történik meg, bírság is járhat érte – mondta az InfoRádióban a Jegyzők Országos Szövetségének elnöke.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.28. péntek, 18:00
Magyarics Tamás
külpolitikai szakértő, az Eötvös Loránd Tudományegyetem emeritus professzora
Hammerrel bombázták le Oroszországot, elesett Razdolivka - Híreink az ukrajnai háborúról pénteken

Hammerrel bombázták le Oroszországot, elesett Razdolivka - Híreink az ukrajnai háborúról pénteken

Hammer típusú okosbombával támadták az ukrán légierő tagjai az oroszországi Belgorod megyét. Egy orosz katonai toborzóvideóban Herszon és Zaporizzsja elfoglalását ígérték. Orbán Viktor magyar miniszterelnök Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel találkozott. Csasziv Jar heves ostrom alatt áll, termobárikus fegyverekkel lövik a várost. Délutánra az orosz hadsereg elfoglalta a donyecki Razdolivkát. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×