eur:
395.35
usd:
368.35
bux:
71654.49
2024. július 2. kedd Ottó
Nyitókép: Pixabay

Ez a kedvelt csemege a jövő egyik legfontosabb élelmiszere lehet

A magas vitamin- és fehérjetartalma teszi különösen vonzóvá, valamint az, hogy igen mostoha körülmények is elegendőek számára.

Tudományosan megalapozott előrejelzések szerint a Föld népessége 2050-ig 9 milliárd főre szaporodik, amelynek élelmiszerekkel történő ellátásához a jelenleginél nagyobb termőképességű növényeket és hatékonyabb termesztési technológiákat kell kidolgozni - írja a nationalpeanutboard.org cikke alapján az Agrinform.hu.

A lap azt írja, a globális felmelegedés negatív hatásai miatt a világ növénytermesztését nem lehetséges a jelenleg elterjedt fajtákra alapozni. A globálisan éves szinten előállítható növényi termés mennyiségi növelésének egyik legfontosabb eszköze a szárazság- és hőségtűrő fajták, fajok termesztése lehet. Európában az egyik lehetséges ilyen haszonnövény a kontinens nagy részén aránylag jól termeszthető, de eddig csak a déli területekre szorult földimogyoró.

A földimogyoró jól tűri a szárazságot, emellett magas vitamin- és fehérjetartalma is hozzájárulhat az élelmezés megoldásához

- írják.

A pillangós virágú földimogyoró tulajdonképpen a Föld második legfontosabb olajnövénye, termése közel 50 százalék olajat tartalmaz, amely jórészt kedvező étrendi hatású, telítetlen zsírsavakból áll. Emellett 26 százalék fehérjét és harmincnál is több, a szervezet számára elengedhetetlen vitamint és ásványi anyagot is, valamint antioxidánsokat.

Ezen tulajdonságai alapján az amerikai szaklap szerint a földimogyoró szerepet játszhat az egészség megőrzésében és a betegségek megelőzésében. Ugyancsak fontos szerepe van a légköri nitrogén megkötésében a növénynek pillangós virága révén, ugyanis csökkenti a műtrágyaszükségletet. "földimogyorószénának" nevezett maghüvelyei pedig felhasználhatók a szarvasmarha-takarmányozásban - teszik hozzá.

A legfontosabb érv azonban, mint írja a lap, a földimogyoró alacsony öntözővíz-igénye. 1 uncia (28,3 gramm) földimogyoró előállításához nagyjából 3,2 gallon (12,2 liter) víz is elegendő, míg ugyanennyi mandulához 28,7 gallon, vagyis közel 110 liter vízre van szükség.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 2. 05:00
×
×
×
×