eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 29. szombat Péter, Pál
Nyitókép: Unsplash.com

Óriási pénzt vesztett a leggazdagabb magyar - itt a története

Thomas Peterffy, az Interactive Brokers magyar származású milliárdos alapítója nemrégiben beszélt élete legrosszabb kereskedéséről.

A hetvenes évek végén történt eseményeket a Forbes alapján a hvg.hu foglalta össze.

A hetvenes évek végén Peterffy a DuPont nevű vegyipari cég részvényeire 300 vételi opciót vásárolt, kontraktusonként 18 dollárért (minél feljebb kerül a részvényárfolyam, a fix 18 dolláros ajánlat annál nagyobb üzletet jelent). Röviddel ezután megjelent egy másik befektető a kereskedési parketten és 500 ilyen opciót akart vásárolni.

Peterffy a rövid távú azonnali nyereségtől fellelkesülve eladott neki 500 vételi opciót darabonként 31 dollárért - ez "nagy kaszát" jelentett, csakhogy 200-zal több opciót adott el neki, mint amennyije volt.

A tranzakció után szinte azonnal felfüggesztették a DuPont kereskedését, mivel a cég rendkívül erős eredményeket közölt, és részvényfelaprózást jelentett be. Ennek következtében Peterffy kénytelen volt visszavásárolni a 200 opciót darabonként 450 dollárért - ami az eredeti ár közel tizenötszöröse.

Ez körülbelül 80 000 dollár volt, ami a tőkém felét jelentette, amit 10 évnyi kereskedés alatt halmoztam fel. Hatalmas csapás volt. Ez volt életem legrosszabb kereskedése - mondta Peterffy.

A tapasztalatból Peterffy két fontos tanulságot vont le: soha ne adj el olcsó opciókat, és mindig légy tudatában annak, hogy másoknak bennfentes információi lehetnek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
Katasztrofális folyamatot indított be az emberiség, egyre több jele van egy új veszélynek

Katasztrofális folyamatot indított be az emberiség, egyre több jele van egy új veszélynek

Napjainkban szinte minden napra jut egy-egy fontos űrkilövés, amelyek során ember alkotta szerkezeteket, műholdakat, vagy akár asztronautákat is szállító űrhajókat juttatnak a világűrbe. Egyesek szerint újra fellángolt a hidegháború idejéről ismert "űrverseny", több állam is Földön kívüli égitestekre szeretné eljuttatni saját űrhajósait a közeljövőben. Arról azonban már jóval kevesebb szó esik, hogy mi történik a Föld körüli pályára állított tárgyakkal a fellövésük után. Pedig a bolygónk körül keringő - akár a földi életre is veszélyt jelentő - űrszemét kezelésével egyre nehezebben birkóznak meg az űrkutatók, amelynek súlyos következményei lehetnek a jövőben.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×