Infostart.hu
eur:
399.65
usd:
340.48
bux:
100049.9
2025. július 10. csütörtök Amália
Nyitókép: Pixabay

Többet árt, mint használ, ha így issza a mézes teát

A meleg zöld teát mézzel ízesíteni jó ötletnek tűnik. A gond, hogy mégsem egészen az.

A méz kiváló tápanyag- és antioxidánsforrás – nyersen. A magas hő viszont elpusztítja a tápanyagok nagy részét. Akkor ez vajon azt is jelenti, hogy nem szabad felmelegíteni vagy forró italba tenni a mézet? Ennek járt utána a mindmegette.hu.

Az biztos, ha a méz eléri a 37 fokot, akkor a méz elveszíti antimikrobiális tulajdonságait. 40 fok felett a méz legfontosabb enzime is elpusztul: ez az invertáz, ami az emberi szervezetben segíti a komplex cukrok emésztését és antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik. Ennél is magasabb hőmérsékleten pedig elkezdődik a karamellizálódásnak nevezett folyamat, amely a méz összes jótékony komplex cukrát átalakítja egyszerű cukorrá.

Éppen ezért a mézet soha nem szabad forró italba tenni.

Címlapról ajánljuk

A hétfői viharkárok ellenére rekordot hozhat csütörtökön a Kékszalag

Ha beválik az előrejelzés, akkor akár rekord vagy ahhoz közeli eredmény is születhet – mondta Holczhauser András, a Magyar Vitorlás Szövetség főtitkára. Az 57. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj rajtjánál 30-40 hajó hiányzik majd, mert olyan károkat szenvedtek a hétfői viharban, hogy nem lehetett őket versenyképessé tenni.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2025.07.10. csütörtök, 18:00
Pesztericz-Kalas Vivien
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Eötvös József Kutatóközpont Európa Stratégia Kutatóintézet főreferense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×