eur:
403.39
usd:
351.37
bux:
97838.6
2025. június 19. csütörtök Gyárfás
Nyitókép: Pixabay

Többet árt, mint használ, ha így issza a mézes teát

A meleg zöld teát mézzel ízesíteni jó ötletnek tűnik. A gond, hogy mégsem egészen az.

A méz kiváló tápanyag- és antioxidánsforrás – nyersen. A magas hő viszont elpusztítja a tápanyagok nagy részét. Akkor ez vajon azt is jelenti, hogy nem szabad felmelegíteni vagy forró italba tenni a mézet? Ennek járt utána a mindmegette.hu.

Az biztos, ha a méz eléri a 37 fokot, akkor a méz elveszíti antimikrobiális tulajdonságait. 40 fok felett a méz legfontosabb enzime is elpusztul: ez az invertáz, ami az emberi szervezetben segíti a komplex cukrok emésztését és antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik. Ennél is magasabb hőmérsékleten pedig elkezdődik a karamellizálódásnak nevezett folyamat, amely a méz összes jótékony komplex cukrát átalakítja egyszerű cukorrá.

Éppen ezért a mézet soha nem szabad forró italba tenni.


VIDEÓAJÁNLÓ
Címlapról ajánljuk
Kemény János: Izrael joggal tartott attól, hogy Irán proxy szereplőkön keresztül vethetett volna be atomfegyvert

Kemény János: Izrael joggal tartott attól, hogy Irán proxy szereplőkön keresztül vethetett volna be atomfegyvert

A nukleáris nagyhatalmak elmozdultak a leszerelési trendtől, és a fegyverkezés felé haladnak a Stockholmi Nemzetközi Békekutató Intézet jelentése szerint. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukacs Intézetének tudományos munkatársa az InfoRádióban elmondta, hogy a nukleáris fegyverkezés erősödése tapasztalható Kína és Oroszország részéről is. Kemény János szerint Izrael joggal tartott attól, hogy Irán proxy szereplőkön keresztül vethetett volna be atomfegyvert.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2025.06.19. csütörtök, 18:00
Szalai Máté
külpolitikai szakértő, a Clingendael Intézet kutatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×