A Deanes EIPIC, az észak-írországi Belfastban található Michelin-csillagos étterem 26 év sikeres működés után bejelentette, hogy bezár. A döntést az emelkedő költségekkel magyarázzák, de közrejátszott a Brexit, a Covid és az emberek életszínvonalának csökkenése is - írja a CNN alapján a Portfolio.
Az éttermet a neves északír séf, Michael Deane alapította 1997-ben és egy éven belül el is nyerte első Michelin-csillagát.
A hely nem volt annyira drága, mint amilyennek a neve alapján gondolnánk, 100 font volt egy menü, ami jelenleg kevesebb, mint 44 ezer forint.
Inkább azt jelezheti a csőd, hogy a hagyományos fine diningtól a gazdaságosabb gasztronómiai modellek irányába történt elmozdulás Nagy-Britanniában - írta az amerikai portál, emlékeztetve, ez már a többedik Michelin-csillagos étterem, amely bezárni kényszerül. A világhírű, koppenhágai Noma januárban jelentette be, hogy bezár, René Redzepi tulajdonos pedig a New York Timesnak azt mondta, a fine dining üzleti modell „fenntarthatatlan”. Augusztusban pedig az angol-francia híres séf, Michel Roux Jr. közölte, hogy jövő januárban bezárja két Michelin-csillagos londoni éttermét, a Le Gavroche-t, hogy „időt szakítson a munka és a magánélet jobb egyensúlyának elérésére”.
Greene és Bronagh McCormick, a Deanes EIPIC vezérigazgatója azt tervezi, hogy jövőre egy új vállalkozást indítanak Belfasttól délre.
(A nyitókép illusztráció.)