eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
simple picture about Lake Balaton in Hungary from Badacsony beach with blue sky and cloud refletion on the water .
Nyitókép: I love takeing photos and i thin/Getty Images

Így ugrotta át a Balatont egy zivatar - videó, képek

A Balatonhoz érkezők számára az egyik legfontosabb információ, hogy hány fokos a Balaton. Az adatok alapján érdekes folyamatokat magyaráztak el a szakemberek.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat érdekes összeállítást tett közzé az ország legnagyobb tavának vízhőmérséklete kapcsán.

Nyáron a víz hőmérsékletét a levegő hőmérséklete mellett a napsugárzás erőssége is meghatározza. A 10-12 órán (sőt nyáron akár 12-15 órán) keresztül sütő Nap jelentős energiát ad át a víznek. Ennek az energiának a hasznosulása máshogy történik, mint amikor a talajfelszínt süti a Nap. A napsugarak (amit a meteorológiában rövidhullámú sugárzásnak neveznek) mélyen behatolnak a vízbe, a Balaton esetében egészen a tó aljáig. A szárazföldi talajnak csak a felső 1-2 centiméterére hat közvetlenül a napsugárzás. Ennek is következménye, hogy a víz egyenletesebben melegszik fel.

A Balaton esetében a felszíni vízhőmérséklet és a mélyebb rétegek közötti hőmérséklet közötti különbség ritkán nagyobb 2-3 Celsius foknál. A csupasz talaj esetében viszont a forró felszín alatt 10 centiméterre már jóval hidegebb a talajhőmérséklet. Ehhez még hozzájárul a víz esetében, hogy a víz – különösen a sekély Balaton nagyon könnyen átkeveredik.

Amikor nincs hullámzás, nyugodt az időjárás, a víz átkeveredése jóval gyengébb. Ezt mutatja a 2023. július 11-én, a kora délutáni órákban végzett mérés. Ennek során a Keleti-medence, Siófok-Alsóörs közötti szakaszát mérték végig különböző mélységekben.

A táblázatból látható, hogy majdnem sima víz esetén közel 1,5 Celsius-fok különbség van a 10 centiméteres és az 1,5 méteres vízmélység között. Ez a különbség azonban a megélénkülő szél okozta hullámzás hatására nagyon gyorsan eltűnik és a Balaton vízhőmérséklete gyorsan homogénné válik.

A téli időszakban a Balaton vizének hőmérséklete másként alakul. A tó befagyását megelőzően általában hidegfrontok hatására teljesen átkeveredik a víz, és mindenütt néhány tizeddel 0 Celsius-fok alatti értékeket mutatnak a hőmérők. Az “olajossá” (viszkózussá) váló víz ilyenkor tele van jégcsírával, esetleg már kialakult jégkockákkal.

Amikor a Balaton befagy akkor a jég alatti vízben ismét megjelenik a rétegződés és az alsó szinteken 3-4 Celsius fokos lesz a Balaton. A magasabb szinteken a felszín felől hűlő jégre tapadó és kifagyó víz hizlalja a jégpáncélt.

A balatoni vízmérleg, amelyet a csapadék, a hozzáfolyás, a leeresztés, illetve a párolgás együttese alkot, nyáron erősen függ a párolgás mértékétől. A párolgás viszont függ a víz hőmérsékletétől. A Balaton vize jelentősen párolog akkor, hogy ha melegebb és erős szél fúj. Ugyancsak jelentős a párolgás az éjszaka folyamán.

A Balaton vizéből történő párolgás sokszor forrása azoknak a gomolyfelhőknek, amelyek a Balatontól messzebb,

a meleg talajfelszín fölött alakulnak ki.

A Balaton hatása a műholdképen: a délnyugati szél a hideg balatoni levegőt északkeleti irányba sodorja és a felhőoszlató hatás sávja egész Budapestig látható (Országos Meteorológiai Szolgálat)
A Balaton hatása a műholdképen: a délnyugati szél a hideg balatoni levegőt északkeleti irányba sodorja és a felhőoszlató hatás sávja egész Budapestig látható (Országos Meteorológiai Szolgálat)

A Balaton hideg vize kimondottan felhőoszlató hatással rendelkezik. A hideg vízfelszín felett elsősorban az alacsony szintű gomolyfelhők ritkulnak meg. Gyakran megfigyelhető, hogy az északi vagy a déli part felett gomolyfelhők vannak, a Balaton fölött viszont tiszta az ég ("Nézz az égre, meglátod a Balatont, nézz a Balatonra, meglátod az eget." Eötvös Károly: Utazás a Balaton körül).

Az is előfordul, hogy a Balatonhoz közeledő zivatarokat a Balaton vize okozta leáramlás visszatartja, és a zivatarok a Balatont megkerülik, vagy egyszerűen átlépnek a Balaton fölött.

Az égen is megfigyelhető jelenség része az úgynevezett tavi cirkulációnak, amely meghatározza a magyar tenger sajátos széljárását és klímáját.

Radarképen, ahogy "átugorja" egy zivatar a Balatont:

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×