eur:
393.52
usd:
364.45
bux:
71734.82
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Nyitókép: Pixabay

Szalonna a kalóriák ellen - hétvégi túraajánló

Az időjárás kegyes lesz, adunk néhány tippet!

Aggtelek környékén van egy eldugott kis falu: Szalonna. Nevét nem a házi sertés zsírszövetéből készült ételről kapta, hanem a "sós" jelentésű szláv szlana szóból, a közelében ugyanis egy enyhén sós vizű forrás fakad. Van ott egy XI. századi, erődfallal övezett, eredetileg a katolikusoknak épített, most a református gyülekezet által használt templom, melyet gyönyörű fakarzata, szószéke, freskói mellett egy fából épült, külön álló harangtorony tesz egyedivé. Ha már arra járnak, kiránduljanak el a Szárhegyi víznyelő-barlanghoz is!

A Balaton-felvidéken, a Tapolcai-medencében áll a 393 méter magas Gulács, amelynek bazaltkúpjára a lábánál fekvő Nemesgulácsról mászhatnak fel. A Gulács - becenevén: a magyar Fuji - egy tanúhegy, ami azt jelenti, hogy megőrizte nekünk a terület eredeti magasságát, rétegződését és kőzetanyagát.

A Vértesben Csákberény környékén érdemes tenni egy kiadós sétát egyebek mellett a Pakodi-pihenő, a Hamuhordó, a Rárókő, a Kilenc nővér gerinc és a Kőkapu érintésével.

A Bükkben a Cserépváraljától nem messze lévő Kő-völgy legszűkebb szakasza, a Felsző-szoros lehet a jó választás. A Mangó-tető oldalában két monumentális kaptárkövet találnak, a Nagy- és a Kis-kúpot. A kaptárkövek olyan sziklaalakzatok, amelyek oldalaiba fülkéket faragott a természet vagy az ember. Több felé vannak ilyenek az országban, vakablakos köveknek, köpűs köveknek, bálványköveknek vagy püspöksüvegnek is hívják őket.

A Budai-hegység déli részénél húzódó Budaörsi-kopárok a főváros környékének talán legkülönlegesebb tája, amit a páratlan kilátás, a mediterrán hangulat és a könnyű megközelítés tett népszerűvé. A Gazdagrét feletti Irhás-árokból az erdős Frank-hegyre menjenek fel, majd a piktortégla üregek mellett elhaladva megérkeznek a Farkas-hegy vitorlázórepülő-emlékművel koronázott, mészkősziklákkal pettyezett, hullámos platójára. A szomszédos, asztal formájú Szekrényes-hegy meghódítása után a vadregényes Sorrento sziklák következnek, majd Csillebérc érintésével a dzsungelszerű Irhás-árkon keresztül lehet visszaérni a kiindulási pontra.

A Börzsönyben Kismaros és Törökmező, a Mecsekben a Remete-rét és a Sós-hegy, a Mátrában Lajosháza és Sástó, a Pilisben a Prédikálószék és a Királykút, a Zemplénben a Szarukő és a Sólyomkő között, az Őrségben pedig a Szala-menti tanösvényen kirándulhatnak.

Az időjárás kegyes lehet.

A hétvégi teljesítménytúrákról ITT lehet többet megtudni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×