eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Nyitókép: Bridgestone

A jelenség, amely a hőmérőnél is jobban jelzi a hideg közeledtét

Az autósok 80 százaléka még októberben is nyári abroncsot használ, de a mostani lehűlés miatt a többség egyszerre indul autóabroncsot cserélni – derült ki egy friss, csaknem húszezer ember bevonásával készült kutatásból.

A Bridgestone országos felmérésében 19 550 autós bevonásával vizsgálta az abroncscserélési és közlekedésbiztonsági szokásokat, valamint a gépjárművezetők általános felkészültségét. A kitöltők 80 százaléka még jelenleg is nyári abroncsot használ, ami nem meglepő, tekintettel arra, hogy októberben sorra dőltek meg a melegrekordok. Most viszont az első fagy már jelzi a hűvösebb időjárás közeledtét.

A válaszadók hasonlóan magas aránya (78 százalék) ért egyet abban, hogy a gumicserének akkor jön el az ideje, amikor az átlaghőmérséklet tartósan 7 fok alá csökken, így a következő hetekben hosszú sorok várhatóak az abroncsműhelyek előtt.

A férfi és női autósok eltérő szempontok alapján hozzák meg döntéseiket. Új abroncsok vásárlásakor a férfiak elsősorban az interneten fellelhető forrásokból tájékozódnak (férfi: 61, nők: 38 százalék). Ezzel szemben a női kitöltők közel fele (nők: 49, férfi: 21 százalék) nyilatkozott úgy, hogy szívesebben hagyatkozik gumis szakemberek véleményére. Szintén a hozzáértők iránti bizalmat mutatja, hogy amíg a férfi válaszadók közel harmada (32 százalék) meghatározott időközönként, 4-5 évente cserél abroncsot, addig a hölgyek egy jó része (37 százalék) ebben a kérdésben is inkább a szakemberek visszajelzésére alapozza a döntését. A gumicserék ellenőrzését a nők 31 százaléka szintén az ő bevonásukkal végzi, amely a férfiak csak 12 százalékára jellemző.

Az új gumik vásárlásával a megkérdezettek több mint egyharmada (38 százalék) még mindig kivárja, amíg a gumik profilmélysége eléri a KRESZ szerinti minimális 1,6 mm-es határértéket, ami baleset-megelőzés szempontjából már kockázatosnak számít.

Minden évben felmerül annak a kérdése, hogy érdemes lenne-e hazánkban is kötelezővé tenni az évszaknak megfelelő abroncshasználatot. A szabályozás körüli vita bizonytalanságot eredményez, mert a jelenleg hatályos magyar törvények szerint a taxisofőrökön kívül senki sem kötelezhető az évszaknak megfelelő abroncs használatára, de a válaszadók közel fele ezt nem tudta. Az erre vonatkozó kérdésre a női kitöltők csupán 40 százaléka, a férfi kitöltők pedig 70 százaléka tudta a helyes választ.

Címlapról ajánljuk
24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

Az Egészséges utcák program célja a fővárosiak életminőségének javítása, a gyalogos és a kerékpáros közlekedés fejlesztése, a gépjárműforgalom csillapítása, valamint az akadálymentesítés. Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke az InfoRádióban elmondta: szeptemberben derül ki, hogy mely kerületek kaphatnak támogatást. Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester szerint a kezdeményezésnek köszönhetően akár meghétszereződhet a zöldfelületek aránya a XII. kerületben.

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×