eur:
392.91
usd:
363.41
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Nyitókép: Pixabay.com

Nagy vallomást tett Prága: egy debrecennyi külföldi él a cseh fővárosban

Ez azt jelenti, hogy minden hatodik-hetedik ember nem cseh. Mutatjuk is a nemzetiségi megoszlást!

A cseh főváros minden hatodik-hetedik lakosa külföldi, a Csehországban élő külföldiek majdnem felének Prágában van a tartós lakhelye - olvasható a cseh főváros tervezéssel és fejlődéssel foglalkozó intézetének (IPR) új elemzésében, amelyet a CTK hírügynökség ismertetett. Az elemzés megállapítja, hogy a külföldiek egyre inkább Prága lakosságának stabil részét képezik.

A hivatalos adatok szerint tavalyi év végén Prágának 1,308 millió lakosa volt, ennek több mint 16 százalékát külföldiek alkotják.

A sajtóban megjelent nem hivatalos becslések szerint viszont Prágában a tavalyi év végén 1,55 millió ember élt. A külföldi származású prágaiak száma 200-250 ezer között mozog.

A Prágában élő külföldiek egyharmada az Európai Unió tagállamaiból, illetve az EU-val külön szerződés alapján együttműködő országokból (Izland, Norvégia, Svájc, Liechtenstein) származik.

A Cseh Statisztikai Hivatal (CSÚ) szerint

a legnagyobb számban ukrán (51 ezer), szlovák (35 ezer) és orosz (24 ezer) állampolgár él tartósan Prágában. A vietnamiak száma 13 ezer, míg az amerikai állampolgároké meghaladja a hatezret.

Az ukránok 70, míg az oroszok 53 százaléka 2018 végén tartós letelepedési engedéllyel rendelkezett.

Az európai uniós külföldiek átlagos életkora 39 év, míg az unión kívülieké 35 év. A statisztikai hivatal elemzése azt állítja, hogy külföldiek nélkül a cseh főváros gazdasági élete gyakorlatilag megbénulna. A 10,5 milliós Csehországban a tavalyi év végén a statisztikai hivatal szerint mintegy 580 ezer külföldi állampolgár élt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×