Van egy törekvés a gasztronómia részéről, ahogyan a vásárlókon is érzékelhető egy tudatosság a könnyebb, egészségesebb, zöldebb ételeket fogyasztása iránt, véli a Magyar Bocuse d`Or Akadémia elnöke. Hamvas Zoltán az InfoRádiónak megjegyezte, még a Bocuse d’Or versenyeken is megdőlni látszik az az évtizedes hagyomány, hogy mindig csak egy hal és egy hús téma van.
Változik a világ és ez nagyon jól van így, húzta alá,
hiszen sok az elhízott ember, és a mindenféle olyan betegség, ami erre vezethető vissza. Hamvas Zoltán úgy érzi, a magyar fogyasztók egyre inkább tudatosak, ismételte meg, azonban ez nem megy egyik napról a másikra. "Szinte nincs már egy olyan csúcsétterem Budapesten, vagy akárhol Magyarországon, amelynek nem kell vegetáriánus opciót kínálnia – mutatott rá. – És nem kell felkészülve legyen mindenféle problémára, ami sajnos a 21. század velejárója, mint a gluténérzékenység, cukorbetegség, lisztérzékenység, vagy akár a tejérzékenység" – sorolta. Magyarán, ha nem akarnak ügyfeleket veszíteni, akkor ezekre megfelelő válaszokat kell tudniuk adniuk a vendégek számára, tette hozzá.
Az, hogy például továbbra is túl zsírosan főzünk, illetve étkezünk, az a hagyományainkból is fakad, és természetesen kívánatos lenne, hogy Magyarországon is mindenki váltson
mondjuk olívaolajra, vagy olyan más zsiradékra, amely könnyebben emészthető és egészséges az emberi szervezet számára, jegyezte meg a Bocuse d`Or Akadémia elnöke.
Hamvas Zoltán végezetül azt tanácsolja, reggel mindenképp étkezzünk, ha mást nem, akkor egy kis zöldséget, gyümölcsöt. Ebédeljünk meg normálisan, akár uzsonnázzunk is, a lényeg, hogy minél jobban húzzuk szét,
három-négyszer étkezzünk, amit nagyon nehéz betartani,
ismerte el. Este pedig kerüljük a sok és nehéz ételek fogyasztását, tette hozzá.