eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 6. szombat Csaba
Nyitókép: Pixabay.com

Rengeteg kártékony appot találtak a Google Play áruházban

A világ legnépszerűbb mobilplatformjának számító Android alkalmazás-áruházát előszeretettel használják ki kiberbűnözők, kártékony appoknak már többször sikerült átjutniuk a Google biztonsági rendszerén.

A University of Sidney kutatói által közzétett friss tanulmány szerint a Google Play kínálatában több ezer olyan app van, ami több millió androidos felhasználó adatait fenyegeti - írta a 24.hu. A kutatók két éven keresztül vizsgálták az áruház kínálatát, és több mint egymillió appot ellenőriztek.

A kérdéses alkalmazások legtöbbje azzal vált gyanússá, hogy az indokoltnál több hozzáférést kér a felhasználóktól, vagy kártékony kódot rejt.

Sok olyat is találtak, amelyek ugyan nem voltak vírusosak, de egy másik népszerű alkalmazásnak kiadva magukat felhasználói adatok szipkáznak. Mint kiderült,

a hackerek leginkább mobiljátékokat szeretnek kihasználni erre a célra.

A szakemberek egy neurális hálózatot képeztek ki arra, hogy minél egyszerűbben és hatékonyabban átvizsgálhassák az alkalmazásokat.

  • Az egymásra túlságosan hasonlító, és részben összelopkodott leírások alapján első körben 49.698 gyanús appot találtak, majd
  • alaposabb vizsgálat után ebből 7246-ot jelöltek meg kártékonyként.
  • 2040 alkalmazás olyan hamis app volt, ami valamely másik népszerű szoftvernek adta ki magát.
  • 1565 app legalább öt olyan jogosultságot kért, ami rendkívül érzékeny adatokhoz tett lehetővé hozzáférést.

A keresőcég elmondása szerint a kártékony appok szűrése terén azóta sokat fejlődtek a szigorúbb módszereknek köszönhetően, tavaly számos fertőző szoftvert sikerült megállítani még azelőtt, hogy felkerültek volna az áruház kínálatába.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor Moszkvában: „azt akarta megtudni, merre van a békéhez vezető legrövidebb út”

Európának a béke a legfontosabb. A magyar EU-elnökség a következő félévet – az akkor végzendő munkát – békemissziónak tekinti - hangsúlyozta Orbán Viktor kormányfő a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel közös sajtótájékoztatóján pénteken Moszkvában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×