eur:
393.62
usd:
364.53
bux:
71848.11
2024. július 4. csütörtök Ulrik

Vörös lidérceket kaptak lencsevégre

Ritkán látható légköri elektromos jelenségeket, vörös lidérceket kaptak lencsevégre ausztráliai zivatarok felett.

Egy Ben Broady nevű fotós készítette a lenyűgöző képet. A Facebookra feltöltött fotó mellé azt írta, hogy távoli viharfelhőket fényképezett, amikor feltűntek az égen a vöröses csíkok. Az első felvillanásuk után még vagy egy tucatszor megjelentek, így tudta lencsevégre kapni őket.

A vörös lidérc fényjelenséget 1989-ben fedezték fel az Egyesült Államokban, amikor viharfelhőket figyeltek meg. A függőleges vörös fények kizárólag viharfelhők felett keletkeznek, nagyobb villámkisülések után. A színe után nevezik vörösnek, a lidérc név pedig a népi hiedelmekből ered.

A Wikipédia szerint szabad szemmel szinte megfigyelhetetlen, mivel a felvillanás általában csak néhány ezredmásodpercig tart, amit az emberi szem nem képes feldolgozni. A másik nehézség a megfigyelésnél az, hogy rá kell látni a viharfelhők tetejére, ami általában több száz kilométeres távolságot jelent a megfigyelő számára. Közvetlen megfigyelésük csak sötétben lehetséges.

Címlapról ajánljuk
Órákkal az Árpád hídi autós tragédia előtt engedte el a rendőrség az ámokfutót
"Nem álltak fenn az őrizetbe vétel feltételei"

Órákkal az Árpád hídi autós tragédia előtt engedte el a rendőrség az ámokfutót

A férfi ellen szerda reggel kábítószer birtoklása miatt indult büntetőeljárás, de szabadon engedték, éjszaka ellopott egy taxit, és tömegbalesetet okozott az Árpád hídon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×