A Bodega Casa de la Ermita olyan "diétás bort" fejlesztett ki, amelynek mindössze 6,5 százalékos az alkoholtartalma - vagyis fele a szokásosnak - és hasonlóan csökkentett a kalóriatartalma is.
A murciai Jumilla borászatában eddig 770 ezer palack bort készítettek háromféle szőlőből. A "diétás bor" - az Altos de la Ermita - áprilistól lesz kapható Spanyolországban, de a cég már tervezi a nagy-britanniai és írországi exportot is.
A borászat vezetője szerint az Altos de la Ermita "nagyon jó minőségű bor", amelynek fejlesztését három éve kezdték meg a murciai és a cartagenai egyetemek kutatóinak segítségével. "2,5 millió eurót fektettünk a projektbe" - tette hozzá Pedro Martinez.
A cég szóvivője elmondta, hogy a cél a vásárlói igények maximális kielégítése volt. "Egyre többen foglalkoznak az egészségükkel; ők másféle borra vágynak - mi pedig megpróbálunk válaszolni erre az igényre" - magyarázta a szóvivő.
Elmondta, hogy egyelőre még csak vörös "diétás bor" készül, de már dolgoznak a fehér változaton is.
Az alkoholtartalmat úgy sikerült csökkenteni, hogy az erjedés folyamata során gyorsan emeleték, majd csökkentették 15 Celsius fokra a hőmérsékletet, emiatt az erjedés kevésbé lett hatékony, ugyanis kevesebb cukor alakult át alkohollá.
A "diétás bor" Spanyolországban a boltokban 10, az éttermekben 14-20 euróba kerül majd.
Atomcsapást helyezett kilátásba az észak-koreai diktátor