eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

A globális felmelegedés okolható az ételmérgezésért?

Az elmúlt években most először nő az ételmérgezéses esetek száma Nagy-Britanniában. Bár a jelenséget egyelőre nem tudják megmagyarázni, elképzelhető, hogy a globális felmelegedés van a háttérben.

A szalmonella és az E. koli fertőzéses esetek száma tíz százalékkal emelkedett 2005 és 2006 között a szigetországban, és 1,7 százalékkal többen, 68 ezren betegedtek meg ételmérgezés következtében.

2000 óta először emelkedett az ételmérgezéses esetek száma, így megfordult az évek óta kedvező trend - derült ki az élelembiztonsági hivatal (FSA) adataiból.

A legtöbb betegséget a szalmonella okozza, és az e baktérium okozta fertőzések száma nő a legnagyobb mértékben. A szalmonella elsősorban a tojásból és húsfélékből kerül a szervezetbe, kimondottan kedvez neki a meleg, a nedvesség és a közétkeztetés.

Az FSA szóvivője szerint nem tudják megmagyarázni a jelenség okát, de nagy valószínűséggel a klímaváltozás áll a háttérben; Nagy-Britanniában rekord meleg volt a 2006-os nyár, akárcsak az idei február.

A táplálkozási szakértők egyértelmű kapcsolatot vonnak a meleg időjárás és az ételfertőzések számának emelkedése között. A jó idő miatt például sokkal többen és gyakrabban sütnek húst roston a kertben, és ha nem elég körültekintően tárolják az ételt, kész a baj.

Az ételfertőzéses esetek becslések szerint 1,4 milliárd fontjába kerülnek az angol és a walesi gazdaságnak. Ebbe az összegbe beletartozik a betegek kórházi kezelésének költsége, valamint a kieső munkabér.

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×