eur:
398.71
usd:
360.35
bux:
74372.71
2024. október 2. szerda Petra

Mit ne vegyünk karácsonyra? Nézegessen pocsék árukat!

A fogyasztóvédők által vizsgált 18 különböző fényfüzérből 17 veszélyes volt - összegezte a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság elnöke a novemberben kezdődött és január elejéig tartó "csillagszóró hadművelet" eddigi tapasztalatait. Wittich Tamás elmondta: a karácsonyi szezonban elsősorban az élelmiszereket, a gyermekjátékokat és a műszaki cikkeket vizsgálják kiemelt figyelemmel.

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság szakemberei által megvizsgált ünnepi édességek több mint felének (60 százalékának) esetében találtak valamilyen szabálytalanságot. Érdekesség, hogy a piacokon kapható élelmiszerek minősége az idén sokat javult, a kifogásolási arány elérte a kereskedelmi láncokét.

Wittich Tamás elnök felhívta a figyelmet: műszaki cikket nem szabad piacon vásárolni. A vevőnek mindig számlát kell kapnia, kötelező a magyar nyelvű használati utasítás is.

Másfél milliárd forint bírság

Az idén egyébként már 160 termékfajtát vontak ki a forgalomból, ezek száma év végére várhatóan eléri a kétszázat. Ez több mint 100 ezer termék, mintegy fele műszaki cikk, 40 százaléka pedig a gyermekeket veszélyezteti.

Az idén a hatóság közel 45 ezer ellenőrzést végzett, a kifogásolási arány 60 százalékos volt és 1,5 milliárd forint bírságok szabtak ki, ebből a karácsonyi szezonban 80 millió forintot tett ki a büntetés - tette hozzá az elnök.

Hogyan cserélhetjük vissza az ajándékot?

A karácsonyi ajándékok becserélése kapcsán a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság felhívja a figyelmet arra, hogy a kereskedőknek csak minőségi kifogás, hibás teljesítés esetén kell kicserélniük a terméket. Ennek ellenére minden kereskedő eldöntheti, hogy milyen üzletpolitikát választ az ilyen panaszok kezelésére.

<

(fotó: InfoRádió - Herczeg Zsolt) (képgaléria)

Egyre több kereskedő ajánlja fel vásárlóinak, hogy Karácsony után pár napig kicseréli a nem megfelelő méretű termékeket, vagy le lehet vásárolni üzletében a termék árát. Azonban tudnunk kell, hogy ezt is csak számla vagy blokk ellenében teszik meg a kereskedők, tehát kérjük el a blokkot, amennyiben a kereskedő nem adna magától és őrizzük meg azt.

Az is elképzelhető, hogy a kereskedő megígéri a cserét és Karácsony után, erről megfeledkezik, ezért írassuk rá a blokkra, vagy akár a jótállási jegyre, hogy milyen esetben, milyen határidőn belül hajlandó a terméket kicserélni, vagy a termék árát hogyan lehet levásárolni üzletében.

Ha telefonon, postán, vagy neten vásárolunk...

Amennyiben telefonon, postai úton, vagy interneten keresztül rendeltük meg a terméket, a jogszabályi rendelkezésnek megfelelően az áru átvételétől számított nyolc munkanapon belül indokolás nélkül elállhatunk a szerződéstől.

Ebben az esetben mindössze a termék visszaszolgáltatásának költségét kell kifizetnünk, a vételár visszajár nekünk, melyet a kereskedőnek 30 napon belül kell teljesítenie.

Ezen a 8 napon felül az ilyen szolgáltatást végző cégek nem adnak még határidőt a termék kicserélésére, vagy a vételár visszafizetésére.

Hanganyag: Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Izrael elleni rakétatámadást már befejeztük, de... - Irán Európának üzent

"Az Izrael elleni rakétatámadást már befejeztük, de..." - Irán Európának üzent

Telefonon konzultált több európai hivatali kollégájával Abbász Aragcsi iráni külügyminiszter közvetlenül azután, hogy országa kedd este több száz rakétával támadta Izraelt - jelentette szerdán az iráni állami média. Izrael és Irán is fenyegetőzik azzal, hogy majd visszalő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.02. szerda, 18:00
Kis-Benedek József
biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora
A nagyszabású iráni csapás után folytatódik Izrael libanoni hadművelete, rendkívüli ülést tart az ENSZ BT – Híreink a közel-keleti konfliktusról szerdán

A nagyszabású iráni csapás után folytatódik Izrael libanoni hadművelete, rendkívüli ülést tart az ENSZ BT – Híreink a közel-keleti konfliktusról szerdán

Kedden Irán mintegy 180 ballisztikus rakétát lőtt ki Izraelre, miután a zsidó állam pénteken végzett az Irán-barát Hezbollah terrorszervezet vezérével, Hasszán Naszrallahhal. A csapásról szóló utasítást maga Ali Hamenei ajatollah, Irán legfőbb politikai és vallási vezetője adta. Izrael válaszcsapást ígért. Kedd este az izraeli Jaffában terrortámadás történt, amelyben hét izraeli életét vesztette, egy női katona súlyosan megsérült.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 2. 04:50
×
×
×
×