eur:
397.97
usd:
359.75
bux:
0
2024. október 2. szerda Petra

Szép a hosszú női láb - és az egészség fokmérője

A rövid lábú nőket nagyobb eséllyel fenyegetik a májbetegségek - derült ki egy átfogó brit kutatásból, amelynek során 4300, 60 és 79 éve közötti asszonyt vizsgáltak meg.

A kutatók a vizsgálat során megállapították, hogy a rövidebb lábú nők szervezetében magasabb négy májenzim (az ALT, a GGT, az ALP és az AST) szintje; ezek mutatják, mennyire működik jól a máj, és azt is jelzik, ha baj van.

Ez csak újabb jele annak, hogy összefüggés van a láb hossza és az egészség között - számoltak be a Bristoli Egyetem kutatói megfigyelésükről a Journal of Epidemiology and Community Health című szaklapban.

Feltételezésük szerint mindez a neveléssel van összefüggésben. "A gyerekkori hatások, például az egészséges táplálkozás, amely hatással van a növekedésre, valószínűleg meghatározza a máj fejlődését is" - vélekedett a kutatást vezető Abigail Fraser.

Szerinte a testmagasság függvénye lehet a máj mérete is; a nagyobb májban kevesebb az enzimszint, s ezáltal jobban képes megbirkózni a szervezetbe került vegyi anyagokkal.

A kutatás ismét megerősítette, mennyire fontos az egészséges életmód és a helyes táplálkozás, amellyel elkerülhetőek az olyan májbetegségek, amelyeknek a kialakulását nem az alkoholfogyasztás idézi elő. Az úgynevezett májzsírosodás Nagy-Britanniában minden ötödik embernél megfigyelhető valamilyen mértékben.

Címlapról ajánljuk
Izrael megtorolja az iráni rakétatámadást

Izrael megtorolja az iráni rakétatámadást

Válaszcsapást helyezett kilátásba a kedd este Izraelt ért iráni rakétatámadásra Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök, és kudarcnak ítélte azt. Ugyanakkor Irán is figyelmeztette Izraelt, hogy tartózkodjon megtorló csapástól, mert súlyosabb válaszlépésre számíthat.

Akár karácsonyig is várhat az új kormányára Ausztria

Fennállása óta legnagyobb győzelmét aratta parlamenti választásokon Ausztriában a radikális jobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ), de az elemzők szerint először mégis a jelenlegi kancellár, a választáson vesztes Osztrák Néppárt elnöke, Karl Nehammer kaphat kormányalakítási megbízást az államfőtől.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.02. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 2. 04:50
×
×
×
×