eur:
397.89
usd:
359.4
bux:
74189.72
2024. október 2. szerda Petra

A rendőröknél végképp betelt a pohár

Eszkalálódik a brit rendőrség és a belügyminiszter konfliktusa, a szigetország legnagyobb rendőrszakszervezete kimondta ugyanis, hogy háborúban áll a kormánnyal.

A konfliktus tárgya a rendőrök 2,5 százalékos fizetésemelése, amelyet Skóciában szeptemberig visszamenőlegessé tettek, Angliában és Walesben azonban csak december 1-jétől érvényes. Az egyenruhások szerint ezzel az emelés csak 1,9 százalékot ér.

A düh fő célpontja a testület felett felügyeleti jogot gyakorló Jacqui Smith belügyminiszter. A rendőrök legnagyobb érdekképviseleti szervezete, a Metropolitan Police Federation hivatalosan deklarálta, hogy háborúban áll a kormánnyal a fizetésemelés ügyében.

A tiltakozási hullám kifejezetten rosszul jön a több okból is támadott miniszterelnöknek, Gordon Brown azonban kiállt a döntés mellett. A kormányfő arra hivatkozott, hogy a költségvetés nem engedheti meg magának a 30 millió fontos (mintegy 10,5 milliárd forint) kiadást.

"Szeretnék többet fizetni a rendőröknek, de senki sem akarja, hogy az infláció visszatérjen a brit gazdaságba" - érvelt a miniszterelnök. Belügyminisztere arra hivatkozott, hogy a 30 millió font 800 rendőrségi státus költségét jelenti.

A rendőröket azonban ez nem hatja meg, egyik szószólójuk, a 25 éves nyomozói tapasztalattal rendelkező Chris Saddler azt mondta: soha nem bocsátja meg Jacqui Smith-nek, hogy nem támogatta a béremelést.

"Tudom, hogy nagyon sok bűnöző gyűlöl engem, néhány ember pedig talán hősnek tart. A belügyminiszter számára azonban egy arctalan, lényegtelen senki vagyok" - fogalmazott a rangidős nyomozó.

Címlapról ajánljuk
Irán masszív rakétacsapást hajtott végre Izrael ellen, Washington beavatkozhat
Tudósítónktól

Irán masszív rakétacsapást hajtott végre Izrael ellen, Washington beavatkozhat

Órákkal azután, hogy az izraeli hadsereg „korlátozott” invázióba kezdett Libanonban, megjött Teherán bosszúja Haszan Naszrallah Hezbollah-vezér likvidálására: közel kétszáz ballisztikus rakétát lőttek ki Izraelre. Tel-Aviv egy külvárosában közben két fegyveres támadó lelőtt több embert.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.02. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
Új mélyponton is járt a forint az iráni támadás hírére

Új mélyponton is járt a forint az iráni támadás hírére

Az elmúlt napok sorozatos forintgyengülése folytatódott kedden is. A kora délutáni órákban a forint 398 felett az euróval szemben, ami új kéthavi forintmélypont. Ebben a Fed-elnök lassabb kamatvágásra utaló tegnapi beszéde, a dollár határozott erősödése, és az is szerepet játszik, hogy a Fehér Ház információi szerint Irán rövidesen ballisztikus rakétákkal fogja megtámadni Izraelt. A dollár ereje miatt a dollár/forint jegyzések 360-ig ugrottak, ami új egyhavi forintmélypontot jelent.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×