eur:
397.78
usd:
359.25
bux:
74189.72
2024. október 2. szerda Petra

Egyenes út a függőséghez: nagyobb töménység, nagyobb kiszerelés

Egyre súlyosabb problémát okoz Nagy-Britanniában a túlzott alkoholfogyasztást. Sokan ezt azzal magyarázzák, hogy az elmúlt években egyszerre emelkedett az italok alkoholtartalma és a kiszerelések nagysága.

A 60 millió lakosú szigetországban csaknem 13 millió felnőttet fenyeget valamilyen egészségi probléma, mert több alkoholt fogyaszt az ajánlottál. Úgy tűnik, a britekben még nem tudatosodott, hogy manapság az italok alkoholtartalma magasabb, ráadásul nagyobb kiszerelésben szerezhetők be.

A borok alkoholtartalma 1978 óta 9 százalékról 12,5 százalékra emelkedett. Épp ezért a brit statisztikai hivatal szerint az italokból kevesebbet kellene fogyasztani, mint 30 éve.

A szigetországban előszeretettel mérik az alkoholmennyiséget egységekben. De míg korábban egy kis pohár bor egy egységnek felelt meg, mára a legkisebb adag is legalább másfél egységet jelent, egy nagy pohár pedig - és Nagy-Britanniában egyre nagyobbak a poharak - már három egység alkoholt juttat a szervezetbe.

A férfiaknak egy hét alatt nem ajánlatos 21-nél több egység alkoholt elfogyasztaniuk, a nőknek pedig legfeljebb 14 egység javallott. A szakemberek már veszélyesnek tartják, ha egy férfi hét nap alatt 22-50, egy nő pedig 15-35 egység alkoholt fogyaszt. Az e feletti mennyiség pedig már különösen romboló hatású.

A statisztikai hivatal ezért azt sürgeti, hogy készítsenek mihamarabb új táblázatot az ajánlott mennyiségekről, a legtöbb kocsmában ugyanis már nem 125 milliliteres poharakban adják a bort, hanem 175 milliliteresekben.

Címlapról ajánljuk
Irán masszív rakétacsapást hajtott végre Izrael ellen, Washington beavatkozhat
Tudósítónktól

Irán masszív rakétacsapást hajtott végre Izrael ellen, Washington beavatkozhat

Órákkal azután, hogy az izraeli hadsereg „korlátozott” invázióba kezdett Libanonban, megjött Teherán bosszúja Haszan Naszrallah Hezbollah-vezér likvidálására: közel kétszáz ballisztikus rakétát lőttek ki Izraelre. Tel-Aviv egy külvárosában közben két fegyveres támadó lelőtt több embert.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.02. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
Új mélyponton is járt a forint az iráni támadás hírére

Új mélyponton is járt a forint az iráni támadás hírére

Az elmúlt napok sorozatos forintgyengülése folytatódott kedden is. A kora délutáni órákban a forint 398 felett az euróval szemben, ami új kéthavi forintmélypont. Ebben a Fed-elnök lassabb kamatvágásra utaló tegnapi beszéde, a dollár határozott erősödése, és az is szerepet játszik, hogy a Fehér Ház információi szerint Irán rövidesen ballisztikus rakétákkal fogja megtámadni Izraelt. A dollár ereje miatt a dollár/forint jegyzések 360-ig ugrottak, ami új egyhavi forintmélypontot jelent.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×