eur:
396.21
usd:
354.7
bux:
74905.79
2024. szeptember 27. péntek Adalbert

Magányos? Okvetlenül szedjen aszpirint!

A magányos emberek hamarabb megbetegszenek és fiatalon halnak meg - méghozzá azért, mert a DNS-ük különbözik a többi emberétől, emiatt az immunrendszerük valósággal összekuszálódik. Azt azonban a kutatók még nem tudják, melyik volt előbb: a magány vagy a fizikai jellegzetesség.

A kutatás eredménye azonban egyet biztosan jelent: azt, hogy meg lehet előzni a magányosság okozta betegségeket és a korai halált - hangsúlyozta Steve Cole, a Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem molekuláris biológiával foglalkozó kutatója.

"A vizsgálatból egyértelműen kiderült, hogy a szociális kirekesztődés biológiai hatása a szervezet legalapvetőbb belső működésére, a gének aktivitására is hatással van" - tette hozzá Cole, aki emlékeztetett arra is, hogy már évek óta közismert: közvetlen kapcsolat van az egészségi állapot és aközött, mennyi családtag és barát vesz körül valakit.

A magányosok nagyobb eséllyel kapnak el fertőzéseket, betegszenek meg magas vérnyomásban és rákban, illetve szenvednek álmatlanságtól. Nagyobb az esélye annak is, hogy idő előtt halnak meg.

Szociális és fizikai okok

A jelenségre kétféle magyarázat létezik. Az egyik szerint szociális: ha valaki beteg, és van, aki gondoskodjon róla, orvost hívjon hozzá, beadja a gyógyszereit, ápolja, akkor nagyobb az esély a gyógyulásra.

A másik fizikai: eszerint a magány változásokat idéz elő a szervezetben. A Kaliforniai Egyetem kutatói együttműködésben a Chicagói Egyetem munkatársaival ezt a teóriát próbálták meg vizsgálatukkal alátámasztani.

"Nincs senki, aki közel állna hozzám"

A kutatók 14 ember sorsát vizsgálták éveken keresztül. Az alanyok közül hat a lehető legmagányosabb volt, akiknek négy teljes éven keresztül nem volt senkije, akit közel éreztek volna magukhoz. A csoport másik nyolc tagja kevésbé érezte magát magányosnak.

A kutatók vérvizsgálatokat végeztek, és ellenőrizték az önkéntesek immunrendszerének sejtjeiben a gének aktivitását - azoknak a fehér vérsejteknek a működését, amelyek a szervezetre támadó vírusokkal és a baktériumokkal veszik fel a harcot.

Mind a 22 ezer gént megvizsgálták, összehasonlították - és megtalálták a 209 "bűnöst". Ezek azok a gének, amelyek feltűnőek a magányosokban - s amelyek felelősek az antitestek termeléséért. E gének hibás működése miatt a magányosok szervezetében egészségtelenül gyakran fordul elő krónikus gyulladás, amely szív- és érrendszeri betegségekhez, izületi gyulladáshoz, Alzheimer-kórhoz és egyéb betegségekhez vezethet.

A következő lépés a gyógymód meghatározása. "Talán adhatnánk a magányosoknak aszpirint" - vetette fel Cole. Az aszpirin nem csupán gyulladáscsökkentő hatású, de hígítja is a vért, ezért ajánlják a rendszeres szedését a veszélyeztetetteknek a szívroham és az agyvérzés megelőzésére.

Címlapról ajánljuk
Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Azután, hogy Petr Fiala miniszterelnök kedden bejelentette, meneszteni kívánja a kabinetből Ivan Bartos kalózpárti kormányfőhelyettest és regionális fejlesztési minisztert, mert nem elégedett a munkájával, a Kalózpártnál "robbant a bomba". Bartos szerint Fiala megszegte a koalíciós szerződést.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán bejelentette, megváltoztatja Oroszország nukleáris doktrínáját, kifejezetten azzal a céllal, hogy szükség esetén atomcsapást tudjon mérni Ukrajnára. Eszerint nukleáris csapással lenne sújtható egy olyan agresszor állam is, amely nem rendelkezik nukleáris fegyverrel, de egy másik, atomfegyverekkel rendelkező ország támogatását élvezi. Utóbbi az Egyesült Államokra és Ukrajnára vonatkozhat. Orosz jelentések szerint újabb két települést foglaltak el Donyeck megyében, és már az egykor 14 ezres város, Vuhledár belterületén folynak a harcok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 27. 04:34
×
×
×
×