eur:
394.6
usd:
354.87
bux:
72685.08
2024. szeptember 17. kedd Zsófia

Huszonöt éves a CD - legendák és a valóság

Pénteken ünnepli huszonötödik születésnapját a CD, amelyre kezdetben csak hangot rögzítettek, de mára univerzális adattárolóvá nőtte ki magát.

A Philips egyik németországi gyártósora 1982. augusztus 17-én készítette el az első compact disc-et, amelyről a fejlesztő Sony és Philips cégek eleinte azt hitték, hogy talán meg tud majd élni a bakelitlemez mellett, hiszen van elég olyan komolyzene-rajongó, aki meg tudja fizetni a drágább technikát. Azóta a világon 200 milliárd CD-t adtak el.

A formátumot a hetvenes években kísérletezte ki a Sony és a Philips, és eredetileg úgy tervezték, hogy egy óra zene férjen rá, ennek megfelelően átmérője 115 milliméter lett volna.

A legenda szerint a Sony akkori alelnöke, Norio Oga ragaszkodott ahhoz, hogy egy lemezre férjen rá Beethoven kielncedik szimfóniája, így lett végül a CD 74 perces és 120 milliméteres.

Kees Immink holland mérnök, a CD-t megalkotó csapat egyik tagja viszont nemrég egy brit lapnak adott interjúban szétfoszlatta a szépen hangzó legendát.

A sokkal prózaibb igazság az, mondta, hogy a Philips a fejlesztés időszakában felállított egy viszonylag nagy kapacitású kísérleti gyártósort Hannoverben, a 115 milliméteres formátumra.

Ekkoriban a Philips tulajdonában volt a Polygram, a világ egyik legnagyobb lemezcége. A társfejlesztő, de ugyanakkor vetélytárs Sony - amelynek még nem volt semmilyen gyártókapacitása - nem adhatott ekkora kezdeti előnyt a partnernek.

A legelső CD az Abba Látogatók című lemezének hanganyagát tartalmazta, de az első nagy áttörést a Dire Straits "Brothers in Arms" című opusza hozta meg az új formátumnak, amelyik az internetes zeneletöltések miatt aligha ér meg újabb huszonöt évet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.18. szerda, 18:00
Gerőfi-Gerhardt András
a Fővárosi Csatornázási Művek műszaki vezérigazgató-helyettese
Jön a hét legfontosabb eseménye  - Így várják a tőzsdék

Jön a hét legfontosabb eseménye - Így várják a tőzsdék

Ma reggel az ázsiai tőzsdék többsége emelkedett, a japán részvénypiac viszont esett, ott a jen erősödése tartotta nyomás alatt az árfolyamokat. Az európai tőzsdék erősödtek, és az amerikai részvénypiacok is pluszban nyitottak, bár később kisebb lefordulás történt. A befektetők alapvetően a hét legfontosabb eseményére, az amerikai jegybank szerdai kamatdöntő ülésére figyelnek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×