eur:
394.57
usd:
354.69
bux:
72936.84
2024. szeptember 17. kedd Zsófia

Nemcsak a sörhas, az apró pocak is életveszélyes lehet

Még egy aprócska pocak is növelheti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát - figyelmeztetnek amerikai tudósok.

A Texasi Egyetem professzorai megállapították, hogy a derék mérete kapcsolatba hozható a kardiovaszkuláris megbetegedésekkel.

Azt már korábban is kijelentették a kutatók, hogy nem a testsúly, sokkal inkább a has és a derék mérete meghatározó abból a szempontból, hogy szívbeteg lesz-e valaki, vagy sem.

Most azonban egy több mint 2700 ember bevonásával készült felmérés során a kutatók pontosan meghatározták, hogy kik azok, akiknek nem csupán szépészeti, hanem egészségügyi okokból is el kell kezdeniük a hasizomgyakorlatokat.

A kockázatos derékbőséget mutató szám meglepően alacsony. Már azok a nők is a veszélyeztetettek közé tartoznak, akiknek a derékbősége 81 centiméter, a férfiaknál pedig 94 centiméterben húzták meg a rizikóhatárt az egyesült államokbeli kutatók.

A felmérés készítői számos orvosi teszt, például röntgenvizsgálatok segítségével jutottak arra a következtetésre, hogy gyakoribb az érelmeszesedés azoknál, akik a súlyfeleslegüket a hasukon hordják. Az érelmeszesedést pedig a szívbetegségek előzményeként tartják számon.

A pocakos embereknél ráadásul sűrűbben fordul elő kalciumhiány is, ami érelmeszesedéshez vezethet. Emellett további rizikófaktorok is jelen voltak náluk, például a magas vérnyomás vagy a cukorbetegség.

A kutatás vezetője szerint mindez valószínűleg azzal magyarázható, hogy a has zsírsejtjei sokkal aktívabbak, mint a test más részein lévő zsírok. A kutatók a megoldást abban látják, ha az emberek még fiatalon megpróbálják megelőzni, hogy pocakuk legyen.

Címlapról ajánljuk
Levágják az árhullámot Mosonmagyaróvárnál - harmadfokú a készültség

Levágják az árhullámot Mosonmagyaróvárnál - harmadfokú a készültség

A legfőbb cél, hogy az érkező árhullámot a töltések között tartsák a vízügyesek Győr-Moson-Sopron vármegyében – mondta az InfoRádióban az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivő-helyettese. Szegi Attila arról is beszélt, hogy az árvízi víztározók segítségével néhány deciméterrel alacsonyabb tetőző vízszintet lehet elérni ahhoz képest, mint ahol természetes körülmények között lenne.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.17. kedd, 18:00
Velkey György
a Magyar Kórházszövetség elnöke, a Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórházának főigazgatója
Az EU teljesen elfordul az új magyar gazdasági modelltől

Az EU teljesen elfordul az új magyar gazdasági modelltől

Mario Draghi, az Európai Bizottság különmegbízottja, az Európai Központi Bank korábbi elnöke az Európai Parlament előtt világos figyelmeztetést intézett az államszövetséghez: az Európai Uniónak sürgősen egy versenyképességi reformra van szüksége, különben súlyos következményekkel kell szembenéznie. Erősebb fellépést szorgalmaz Kínával szemben, elmélyíteni az EU integrációját a tőkepiaci unió létrehozásával, korlátozná az állami támogatásokat, egyszerűsítené az uniós szabályozást, miközben növelné az innovációba történő befektetéseket. Összességében számos olyan lépést sürget, amelyek a magyar kormány eddigi gazdaságpolitikájával ütköznek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×