eur:
394.54
usd:
354.7
bux:
72913.19
2024. szeptember 17. kedd Zsófia

Drágulhat a szélessávú internet az online tévék miatt

A brit szabályozó testület szerint a szélessávú internet drágulásához vezethet az, hogy egyre többen néznek egyre hosszabb videókat az interneten. Az Ofcom számításai alapján a túlterheltség miatt felmerülő problémák kiküszöbölése az elkövetkező öt évben csak Nagy-Britanniában 830 millió fontba (309 milliárd forintba) kerülhet.

Egyre többen néznek videót és hosszabb filmeket az interneten, ami szakemberek szerint komoly problémákat okozhat a szolgáltatóknak. Az elkövetkező években az interneten keresztül megtekintett videók száma megnégyszereződhet, ráadásul megnő a megtekintett filmek hossza is.

A brit szolgáltatók szerint a két tényező együtt a szélessávú internet "bedugulásához" vezethet, aminek elhárítása több millió fontos költséget ró majd rájuk.

A brit szabályozó testület becslése szerint az elkövetkező öt évben mintegy 830 millió fontba (309 milliárd forintba) kerülhet a rendszer fejlesztése, hogy az lépést tudjon tartani a megnövekedett igényekkel.

A helyzetet nehezíti, hogy a BBC közszolgálati televízió és a Channel 4 kereskedelmi tévé is tervezi, hogy a közeljövőben elérhetővé teszi nézői számára teljes műsorok legális letöltését. Mi több, a BBC múlt hónapban már be is indította BBC iPlayer nevű szolgáltatását.

Éppen ez okozza a fejtörést a szolgáltatóknak, hiszen a videók letöltése foglalja le a sávszélesség jelentős részét. "Az internetet nem a videók terjesztésére fejlesztették ki. Ha az iPlayer igazán beindul, a fogyasztók igen lassú szolgáltatásra számíthatnak" - figyelmeztetett az egyik szolgáltató vezetője.

A cég egyik munkatársa pedig ahhoz hasonlította a helyzetet, mint amikor valaki egy nehéz csomagot szeretne feladni a postán. "Mi szállítjuk ki a nehéz küldeményt, ugyanakkor a BBC azt várja, hogy ezt ingyen tegyük meg" . fogalmazott.

A brit közszolgálati médium szóvivője ugyanakkor arra emlékeztetett, hogy a tévéműsorok interneten keresztül történő terjesztése még gyerekcipőben jár. "Az internet szolgáltatók által kínált csomagokon kezdve a felhasználók számítógépeiig a következő években nagy fejlődésre számítunk" - jelentette ki a BBC szóvivője.

Címlapról ajánljuk
Levágják az árhullámot Mosonmagyaróvárnál - harmadfokú a készültség

Levágják az árhullámot Mosonmagyaróvárnál - harmadfokú a készültség

A legfőbb cél, hogy az érkező árhullámot a töltések között tartsák a vízügyesek Győr-Moson-Sopron vármegyében – mondta az InfoRádióban az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivő-helyettese. Szegi Attila arról is beszélt, hogy az árvízi víztározók segítségével néhány deciméterrel alacsonyabb tetőző vízszintet lehet elérni ahhoz képest, mint ahol természetes körülmények között lenne.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.17. kedd, 18:00
Velkey György
a Magyar Kórházszövetség elnöke, a Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórházának főigazgatója
Az EU teljesen elfordul az új magyar gazdasági modelltől

Az EU teljesen elfordul az új magyar gazdasági modelltől

Mario Draghi, az Európai Bizottság különmegbízottja, az Európai Központi Bank korábbi elnöke az Európai Parlament előtt világos figyelmeztetést intézett az államszövetséghez: az Európai Uniónak sürgősen egy versenyképességi reformra van szüksége, különben súlyos következményekkel kell szembenéznie. Erősebb fellépést szorgalmaz Kínával szemben, elmélyíteni az EU integrációját a tőkepiaci unió létrehozásával, korlátozná az állami támogatásokat, egyszerűsítené az uniós szabályozást, miközben növelné az innovációba történő befektetéseket. Összességében számos olyan lépést sürget, amelyek a magyar kormány eddigi gazdaságpolitikájával ütköznek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×