eur:
394.54
usd:
354.7
bux:
72913.19
2024. szeptember 17. kedd Zsófia

Baby boom segít megmenteni az óriáspandákat - kép az újszülöttről

Egyetlen nap alatt 4 óriáspanda-bébi született Kínában. A világ egyik legveszélyeztetettebb állatfajának mesterséges szaporítása jól halad, tavaly rekordszámú kölyök jött a világra.

Két nősténypanda összesen négy kölyöknek

adott életet a szecsuáni pandaközpontban; egyikük két nőstényt, a másik egy nőstényt és egy hímet ellett - jelentette az Új Kína hírügynökség.

A Kínában működő pandaközpontokban összesen 14 kölyök jött az idén világra; közülük kilenc a csengtui, öt pedig a vulongi parkban.

Az óriáspanda az egyik legritkább állatfajta a világon; vadon mindössze 1590 él belőlük a becslések szerint. Fogságban 210 pandát tartanak.

A kínai pandaközpontokban tavaly rekordszámú panda született: 34 bocs látta meg a napvilágot - valamennyien mesterséges megtermékenyítés következtében. Közülük négyen pusztultak el.

Az óriáspandák világszerte nagyon népszerűek, de kevés állatkert dicsekedhet velük. Legközelebb a spanyolok részesülhetnek ebben a megtiszteltetésben: János Károly király nyár eleji pekingi látogatásán ígértek a kínaiak Spanyolországnak egy óriáspanda-párt; az állatok szeptemberben indulnak el új otthonukba.

A hétéves Ping Hszing és négyéves párja, Hua Ciu Pa szeptember 8-án indul Csengtuból Madridba; tíz évre adják őket "kölcsön" a spanyol főváros állatkertjének. Azt nem tudni, mennyit fizetnek a spanyolok a pandákért, de Peking általában a pandák megmentésére és mesterséges szaporítására fordítja azokat az összegeket, amelyeket a "kölcsönpandákért" kap.

A megállapodások értelmében a külföldön a "kölcsönpandáktól" született bocsok a kínai állam tulajdonát képezik.

Címlapról ajánljuk
Levágják az árhullámot Mosonmagyaróvárnál - harmadfokú a készültség

Levágják az árhullámot Mosonmagyaróvárnál - harmadfokú a készültség

A legfőbb cél, hogy az érkező árhullámot a töltések között tartsák a vízügyesek Győr-Moson-Sopron vármegyében – mondta az InfoRádióban az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivő-helyettese. Szegi Attila arról is beszélt, hogy az árvízi víztározók segítségével néhány deciméterrel alacsonyabb tetőző vízszintet lehet elérni ahhoz képest, mint ahol természetes körülmények között lenne.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.17. kedd, 18:00
Velkey György
a Magyar Kórházszövetség elnöke, a Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórházának főigazgatója
Az EU teljesen elfordul az új magyar gazdasági modelltől

Az EU teljesen elfordul az új magyar gazdasági modelltől

Mario Draghi, az Európai Bizottság különmegbízottja, az Európai Központi Bank korábbi elnöke az Európai Parlament előtt világos figyelmeztetést intézett az államszövetséghez: az Európai Uniónak sürgősen egy versenyképességi reformra van szüksége, különben súlyos következményekkel kell szembenéznie. Erősebb fellépést szorgalmaz Kínával szemben, elmélyíteni az EU integrációját a tőkepiaci unió létrehozásával, korlátozná az állami támogatásokat, egyszerűsítené az uniós szabályozást, miközben növelné az innovációba történő befektetéseket. Összességében számos olyan lépést sürget, amelyek a magyar kormány eddigi gazdaságpolitikájával ütköznek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×