eur:
393.62
usd:
364.53
bux:
71848.11
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Closeup of womans hand holding a pen filling out a census form.
Nyitókép: hapabapa/Getty Images

Húsz év börtönt is kaphat a bajai számlagyáros

Csaknem félmilliárd forintnyi áfát tüntetett el fiktív számlákkal az a bajai bűnszervezet, amelyet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal épp most számolt fel.

A Baján egy irodából működtetett számlagyár főként erdészeti, építőipari és mezőgazdasági tevékenységekről állított ki valótlan tartalmú számlákat azoknak a céghálózatban szereplő megrendelőknek, amelyek a fizetendő áfájukat jogosulatlanul akarták csökkenteni.

A befogadó társaságok alatt elhelyezkedő fiktív cégek stróman ügyvezetőinek toborzását a cégláncolat irányítójának „bizalmi embere” végezte.

Az elkövetők a hamis gazdasági eseményeket színlelt banki tranzakciókkal leplezték, az átutalt összegek pedig készpénzben vándoroltak vissza a megrendelőkhöz.

A bűnözői csoport felszámolására szervezett akcióban 48 pénzügyi nyomozó és 40 bevetési járőr vett részt, valamint segítségükre volt egy Boo nevű szolgálati kutya is. A bizonyítékok beszerzése mellett egymilliárd forintot meghaladó összegben zároltak ingatlanokat, gépjárműveket, követeléseket, valamint bankszámlákat, illetve nagy értékben foglaltak le készpénzt, arany ékszereket és karórákat.

A NAV nyomozói öt embert vettek őrizetbe, a bíróság pedig elrendelte a bűnbanda irányítójának és két segítőjének letartóztatását. A nyomozás üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás bűncselekmény miatt folyik. Ha a szervezet vezetőjének bűnössége beigazolódik, akkor akár 20 év szabadságvesztésre is számíthat.

Címlapról ajánljuk
Órákkal az Árpád hídi autós tragédia előtt engedte el a rendőrség az ámokfutót
"Nem álltak fenn az őrizetbe vétel feltételei"

Órákkal az Árpád hídi autós tragédia előtt engedte el a rendőrség az ámokfutót

A férfi ellen szerda reggel kábítószer birtoklása miatt indult büntetőeljárás, de szabadon engedték, éjszaka ellopott egy taxit, és tömegbalesetet okozott az Árpád hídon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×