eur:
394.76
usd:
368.34
bux:
72094.79
2024. június 28. péntek Irén, Levente
Nyitókép: YouTube/PoliceHungary

A TEK terrorcselekményre, gyilkosságra készülő norvég férfit fogott el - videók

Az Anders Behring Breivik által végrehajtott – 77 halálos áldozattal járó – cselekményt akarta túlszárnyalni, olvasható a közlésben.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodát (KR NNI) a Terrorelhárítási Központ (TEK) értesítette arról, hogy egy Budapesten élő norvég férfi az elmúlt időszakban több olyan videót tett közzé egy videómegosztó portálon, amiben emberek megölését tervezi. A KR NNI Nyomozó Főosztály munkatársai a jelzést követően azonnal megkezdték a felvételek elemzését, az azokon szereplő férfi beazonosítását, illetve az általa tervezett cselekménnyel kapcsolatos valamennyi információ beszerzését.

A rendőrségi beszámoló szerint a 45 éves norvég állampolgár által közzétett videók arról szóltak, hogy a 2011-es – Anders Behring Breivik által végrehajtott – 77 halálos áldozattal járó cselekményt akarja túlszárnyalni. A rögzített anyagok nagy részében norvégül beszélt, de néhány videóban angolul fenyegetőzött. Szájából ilyen mondatok hangzottak el: „Elveszek mindent, ami számít, ami értékes, elpusztítom az országot. Csak figyeljetek! …. Bárhol támadhatok. …. Repülő, reptér, vasúti pályaudvar, semmi nem probléma nekem. …. El fogom pusztítani az ártatlanokat.”

A nyomozók az adatgyűjtés során felvették a kapcsolatot a norvég rendőrséggel is, és szóbeli tájékoztatásuk alapján kiderült, hogy

a férfit hazájában korábban már többször elítélték különböző erőszakos és szexuális bűncselekmények miatt.

Úgy ítélték meg, hogy sürgős a férfi elfogása, ezért a jelzést követő pár órán belül meg is történt az összehangolt akció, aminek végrehajtására – a cselekmény súlyára, valamint a férfi előéletére tekintettel – a KR NNI a TEK-et kérte fel.

A férfit múlt szerdán Budapesti albérletében fogták el. A lakásban a rendőrök kutatást tartottak, és minden számítástechnikai eszközt lefoglaltak.

A férfit előállítását követően a nyomozók gyanúsítottként hallgatták ki terrorcselekmény elkövetésével fenyegetés bűntett megalapozott gyanúja miatt, majd bűnügyi őrizetbe vették. A bíróság múlt szombaton elrendelte letartóztatását, melyet az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetben kell végrehajtani.

Címlapról ajánljuk
Szabados Gábor az Arénában: túl magasra tette magának a lécet a futballválogatott

Szabados Gábor az Arénában: túl magasra tette magának a lécet a futballválogatott

A csoportkör után kiesett az Európa-bajnokságról a magyar labdarúgó-válogatott, ennek ellenére meg tudta erősíteni az elmúlt években kivívott pozícióját – mondta Szabados Gábor. A sportközgazdász az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a túl magas elvárásokról, a topklubokban szereplő játékosok hiányáról, Marco Rossi jövőjéről és Szoboszlai Dominik értékéről is.

Meddig lehetnek még kint az utcákon a választási plakátok? – a szakértő válaszol

A kampány ideje alatt nemcsak plakátokat, hanem rengeteg tapétát, matricát is kitettek az aktivisták, amelyeknek az eltávolítása nem egyszerű feladat, de ha nem történik meg, bírság is járhat érte – mondta az InfoRádióban a Jegyzők Országos Szövetségének elnöke.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.28. péntek, 18:00
Magyarics Tamás
külpolitikai szakértő, az Eötvös Loránd Tudományegyetem emeritus professzora
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×