eur:
395.04
usd:
368.79
bux:
72094.79
2024. június 28. péntek Irén, Levente
Nyitókép: Chris Ryan/Getty Images

Kiszivárgott Schadl György vallomásának egy része

Úgy tudni, tagadja a korrupciós kapcsolatot, és hétköznapi figyelmességnek titulálta, hogy italt adott át Völner Pálnak. Pénzről és megbeszélt kinevezésekről szerinte szó sem volt.

Az rtl.hu azt írta, a szerkesztőség birtokába jutott dokumentumok szerint Schadl György, a végrehajtói kar letartóztatásban lévő elnöke egy vallomásában tagadta, hogy korrupciós kapcsolatot alakított ki Völner Pál volt igazságügyi államtitkárral.

Schadl György és 21 társa – köztük Völner Pál volt igazságügyi államtitkár – ellen októberben emelt vádat a Központi Nyomozó Főügyészség korrupciós bűncselekmények miatt. A vádhatóság szerint a végrehajtói kar elnöke 924 millió 852 ezer forint illegális jövedelemre tett szert korrupciós kapcsolata révén.

A portál az általa megismert kihallgatási papírok alapján közölte: Schadlt többször is megkérdezte az ügyészség a gyanúsítotti kihallgatásokon az álláspontjáról, és ő rendre tagadta, hogy bűncselekményt követett volna el. A leírtak szerint Schadl György arról beszélt, hogy a végrehajtói kinevezésekről nem ő döntött. A meghallgatásokon ugyan részt vehetett volna, de – állítása szerint – egy esetet leszámítva soha nem volt jelen.

Völner Pálhoz hasonlóan a cikk szerint Schadl György is azt mondta, hogy az igazságügyi kapcsolatokért felelős államtitkárságra delegálták a kinevezési jogkört, azaz szerinte nem Völner Pál felelt ezért a területért, hanem egy másik államtitkár. Neki pedig soha nem volt személyes kérése a kinevezésekkel kapcsolatban, azaz nem próbálta befolyásolni, hogy melyek legyenek azok a pályázatok, amelyek biztosan bekerülnek a minisztériumhoz felterjesztett öt közé.

Arra kérdésre, hogy kapott-e (a vádiratban is szereplő) végrehajtóktól készpénzt, Schadl György az rtl.hu összeállítása szerint azt mondta, hogy „ha valakinek én adtam kölcsönt, azt visszakaptam”. (A vádiratban 920 millió forint szerepel.) A „Házipénztár” nevű táblázattal kapcsolatban, amelyben a pénzösszegek szerepeltek, állítólag azt mondta, hogy sosem látta.

A cikkben leírtak szerint arra a kérdésre, hogy adott-e készpénzt Völner Pálnak, vagy volt-e közöttük valaha pénzügyi tranzakció, Schadl György nemmel felelt, és elmondása szerint legfeljebb italt ajándékoztak egymásnak, ezek azonban csak hétköznapi figyelmességek voltak.

Az ügyészség azt indítványozta, hogy a bíróság - beismerés esetén - Schadl Györgyöt 10 év, Völner Pált 8 év börtönbüntetésre, 200 millió, illetve 25 millió forint pénzbüntetésre ítélje, mindkettőjüket 10 évre tiltsák el a közügyektől, a jogi egyetemi végzettséghez kötött foglalkozásoktól pedig végleg. Az ügyészség vagyonelkobzást is javasol velük szemben.

(A nyitókép illusztráció.)

Címlapról ajánljuk

Meddig lehetnek még kint az utcákon a választási plakátok? – a szakértő válaszol

A kampány ideje alatt nemcsak plakátokat, hanem rengeteg tapétát, matricát is kitettek az aktivisták, amelyeknek az eltávolítása nem egyszerű feladat, de ha nem történik meg, bírság is járhat érte – mondta az InfoRádióban a Jegyzők Országos Szövetségének elnöke.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
Hammerrel bombázták le Oroszországot, elesett Razdolivka - Híreink az ukrajnai háborúról pénteken

Hammerrel bombázták le Oroszországot, elesett Razdolivka - Híreink az ukrajnai háborúról pénteken

Hammer típusú okosbombával támadták az ukrán légierő tagjai az oroszországi Belgorod megyét. Egy orosz katonai toborzóvideóban Herszon és Zaporizzsja elfoglalását ígérték. Orbán Viktor magyar miniszterelnök Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel találkozott. Csasziv Jar heves ostrom alatt áll, termobárikus fegyverekkel lövik a várost. Délutánra az orosz hadsereg elfoglalta a donyecki Razdolivkát. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×