eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Rendőrök és a Terrorelhárítási Központ műveleti egységei dolgoznak 2021. szeptember 13-ra virradóan egy dunakeszi családi ház előtt, ahol lőfegyverrel lelőtte volt anyósát, párját és közös gyermeküket egy férfi, mindhárman életüket vesztették. A bejelentést követően a Pest megyei rendőrök és a Terrorelhárítási Központ műveleti egységei nagy erőkkel a helyszínre vonultak, azonban az 54 éves elkövető - még a rendőrök kiérkezése előtt - magával is végzett - közölte a police.hu honlapon a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság.
Nyitókép: MTI/Mihádák Zoltán

Kriminológus a dunakeszi tragédiáról: aki végez a hozzá legközelebb állókkal, az eltervezi

Az ilyen tettet elkövető emberek általában idősebbek, soha nem volt dolguk a törvénnyel, nem isznak, nem kábítószereznek. Ezt mutatják a vizsgálatok. Az InfoRádió az Országos Kriminológiai Intézet osztályvezető helyettesét kérdezte a dunakeszi hármas gyilkosság kapcsán.

Bolyky Orsolya azzal kapcsolatban nem tudott pontos válasszal szolgálni, hogy az úgymond „családirtás” és hasonló típusú cselekmények milyen arányban végződnek az elkövető öngyilkosságával, de mindenképp gyakorta.

A kriminológus elmondása szerint

a szakirodalom két csoportja osztja az elkövetőket: pszichotikusokra és nem pszichotikusokra.

Előbbiek olyan mentális betegségben szenvednek, esetleg olyan mentális állapotban vannak, ami ellehetetleníti a valóság észlelését, ezáltal gyakorlatilag egy téves eszmében, ettől vezérelve követik el a cselekményüket, lásd skizofrén élkövetők. Míg a nem pszichotikus elkövetők esetében tipikusan valamilyen egzisztenciális bizonytalanság, elkeseredettség és kilátástalanság áll a háttérben.

A szakértő arra is kitért, hogy a pszichotikus elkövetésnek sokszor van előjele, amit ugyan a környezet észlel, de általában nem vesz komolyan, nem tulajdonít nagy jelentőséget ezeknek. Azoknál, akik esetében nem valamilyen betegség húzódik meg a háttérben, az előjelek jellemzően a zaklatás bűncselekményéhez állnak közel, akár meg is valósítják azt. „Azért ezeknél az elkövetőknél is

legtöbb esetben megjelenik valamilyen mentális zavar, akár depresszió, akár ennek valamilyen változata, valamilyen hangulatzavar”

– emelte ki.

Természetesen az, hogy mi játszódik le az elkövetők fejében a kiterjesztett öngyilkosságoknál, kizárólag akkor tárható föl, ha az elkövető túléli a saját öngyilkosságát, tehát amikor ez kísérleti szakaszban marad – tette hozzá Bolyky Orsolya. – Az a jellemző, hogy

a cselekményeiket eltervezik, és nem hirtelen indíttatásból követik el.

Az öngyilkosságot elkövetők – nemtől függetlenül – gyakorta idősebbek, mint az emberölést általában elkövetők, rendszerint büntetlen előéletűek, és nem igazán jellemző rájuk sem az alkohol-, sem a kábítószer-fogyasztás – még az elkövetés időpontjában sem. „Ilyen értelemben tiszta fejjel követik el a cselekményt; az más kérdés, hogy pszichésen milyen tudatállapotban vannak” – fogalmazott az Országos Kriminológiai Intézet osztályvezető helyettese.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×