eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel
Nyitókép: Pexels

Hamis szlovák papírokkal okozhattak 300 milliós kárt

Vádat emelt a Gödöllői Járási Ügyészség egy bűnszervezet tagjai ellen, akik nagy értékű rakományokat "térítettek el".

A vádlottak eladásra kínált, fuvarozással foglalkozó magyar gazdasági társaságokat kerestek meg, a cégek tulajdonosaitól pedig azt kérték, hogy még az adásvétel előtt regisztráljanak nemzetközi fuvarszervező oldalon és béreljenek kamionokat. A cégeket az elkövetők végül strómanokkal vásároltatták meg.

Ezzel egy időben olyan sofőröket is szerveztek, akik vállalták, hogy - hamis szlovák papírokkal - több országban szállítmányokat vesznek át. Az elkövetők ezután a fuvarszervező oldalon szállítmányozást vállaltak, törekedve arra, hogy értékesebb, könnyen eladható termékeket - például elektronikai cikkeket, autóalkatrészeket, műtrágyát - szerezzenek, és az is fontos volt, hogy a szállítás az Európai Unión belül történjen. A kamionsofőrök a hamis szlovák okmányokkal az árut magyar, szlovák, lengyel, német, osztrák, olasz, litván, spanyol cégektől átvették, majd kerítettek egy "szervezőt", aki időközben már orgazdát is felhajtott az árura, és címet is leadott, ahová ténylegesen vinni kellett az árut.

A rakomány soha nem jutott el a vállalt célállomásra, az átvett árut eltulajdonították, a bérelt kamionokat hátrahagyták. Az okozott kár meghaladja a 300 millió forintot.

A szlovák és magyar állampolgárokból álló bűnszervezet felderítésére 2017 augusztusában alakult meg egy magyar-cseh közös nyomozócsoport, 43 szállítmányt derítettek fel, és azonosították a bűnszervezet kulcsfiguráit.

Az ügyészség tizenegy ember (magyar és szlovák állampolgárok vegyesen) ellen emelt vádat, bűnszervezetben, különösen nagy kárt okozó csalás és más bűncselekmények miatt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×