eur:
401.75
usd:
369.32
bux:
75268.51
2024. október 16. szerda Gál

Felmentést kért Kulcsár Attila ügyvédje

Kulcsár Attila felmentését kérte védőbeszédében az elsőrendű vádlott ügyvédje a sokmilliárdos sikkasztás vádjával folyó, egy évtizede kezdődött büntetőperben kedden a Fővárosi Törvényszéken.

Az ügyvéd hangsúlyozta: nem állítja, hogy Kulcsár Attila ártatlan, de a benyújtott vádirat alapján nem lehet elítélni.

A brókerbotrány 2003-ban pattant ki. A bűnüldöző hatóságok szerint Kulcsár Attila - aki 1998 és 2003 között a K and H Bank brókercégének dolgozója, majd középvezetője volt - rendkívül magas hozamokat ígérve, offshore cégeken keresztül jogosulatlanul forgatta ügyfelek (magánszemélyek és egyes állami vállalatok) pénzét, összességében sokmilliárdos kárt okozva.

Emiatt az ügyészség Kulcsár Attilát sikkasztással vádolta meg 2005-ben. (Ezt a büntető törvénykönyv szerint az követi el, aki a rábízott idegen dolgot jogtalanul eltulajdonítja vagy sajátjaként rendelkezik vele.) A másodfokú eljárásban, 2010-ben a fellebbviteli főügyészség úgy vélekedett, hogy talán inkább csalás történt. Néhány napja pedig vádbeszédében a Fővárosi Főügyészség ügyésze - a tizenkét éve folyó eljárás során először - azt az elképzelést fogalmazta meg, hogy Kulcsár Attila a sikkasztás "közvetett" tettese.

Az ügyész Kulcsár Attilára és négy társára letöltendő szabadságvesztés kiszabását indítványozta, tíz vádlottra, köztük Rejtő E. Tiborra, a K and H Bank volt elnök-vezérigazgatójára pedig felfüggesztettet. Összességében milliárdos nagyságrendű vagyonelkobzást is kért a vádlottakra, Kulcsár esetében 230 millió forintot, több másik vádlottéban pedig 150-250 milliót. Az ügyészség szerint a teljes elkövetési érték, a jogosulatlanul forgatott pénzmennyiség összege több mint 23 milliárd forint, a kár pedig több mint 8 milliárd.

Az elsőrendű vádlott védője keddi perbeszédében azt mondta, a vádirat elhibázott: a K and H Bank brókercégénél dolgozó Kulcsár Attilának se jogilag, se fizikailag nem volt módja sikkasztást elkövetni. Az ügyvéd kiemelte, hogy védence ügyfelei megbízásából cselekedett, az arra jogosultak rendelkeztek a saját számláik felett. A bank elektronikus nyilvántartását kezelőknek pedig nem adhatott megbízást és nem is tévesztette meg őket - folytatta. Az ügyészség legújabb felvetésére, a "közvetett" tettes koncepciójára a védelem úgy reagált: de akkor ki a közvetlen tettes?

Az ügyfelekkel kapcsolatban a védő megjegyezte: őket "nem a szél fújta össze". A társadalom felső, jómódú, magasan kvalifikált rétegéből érkeztek, tudták, mire adják a pénzüket. Tanúvallomásában még Szikora István, a Bunyós Pityuként ismert énekes is azt mondta, hogy Kulcsár Attila nem ígért fix hozamot.

A védő szerint az ügyfelek és Kulcsár Attila közötti háttér-megállapodások lényege az volt, hogy ne lehessen nyomon követni a pénzmozgásokat. Ezért volt szükség a számlakivonatok postázásának letiltására, ezért nem készültek átvételi elismervények a készpénzátadásokról és ezért léptek be a folyamatba helyenként offshore cégek. Mindennek az ügyfelek részéről lehetett adóelkerülési célzata, de volt olyan megbízó is, aki arra hivatkozva leplezte a tranzakciókat, hogy nehogy az asszony megtudja.

Az ügyvéd szóvá tette azt is, hogy a K and H Bank brókercége a rendelkezésére álló iratokat meglehetősen szelektíven és nagy késéssel, esetenként egy évtizeddel az eljárás megindulása után juttatta el a hatóságokhoz. Az ügyvéd szerint a brókercég elsődleges célja kezdetben az volt, hogy a társadalmi-gazdasági presztízsét mentse. Ezért volt az, hogy a bank fizetett olyan ügyfeleknek is, akik valójában nem voltak károsultak, és ezért terjedt el a magányos sikkasztó legendája - mondta.

A pénzintézet kommunikációs csapatának nagy sikere, hogy a kezdeti ingadozás után sikerült elérni: a köztudatban a "Kulcsár-ügy" kifejezés rögzült, nem az, hogy K and H-ügy - fűzte hozzá a védő, aki szerint idővel változtak a banknak az üggyel kapcsolatos prioritásai. Az évek múltával egyre inkább a hatalmas összegek sorsáról döntő polgári perek megnyerése lett a bank célja, és ennek következtében átalakult a Kulcsár-üggyel kapcsolatos stratégiája is. Már nem állítják, hogy Kulcsár Attila bűnös módon járt el - közölte.

Az ügyvéd emlékeztetett arra is, hogy az ügy egyes szereplői vallomásukban elmondták: Kulcsár Attilára nyomás nehezedett, hogy mindent vállaljon magára. Busás összegekkel gazdagodó ügyfelei pedig magára hagyták az egykor közkedvelt brókert.

A védő szerint az ügyészség csak azért nem módosította lényegesen a vádat, mert a valódi elkövetők cselekményei az elhúzódó eljárás során elévültek, így most már helyettük is Kulcsár Attilának kell elvinnie a balhét.

Az ügyvéd a felmentésre irányuló indítvány mellett azt is kérte: ha a bíróság mégis kimondaná Kulcsár Attila bűnösségét, akkor a jelentős időmúlásra való tekintettel már csupán jelzésértékű büntetést szabjon ki.

Kulcsár Attila 2003 óta összesen mintegy hét éven keresztül állt kényszerintézkedés - letartóztatás, házi őrizet vagy lakhelyelhagyási tilalom hatálya alatt -, így az adható kedvezmények figyelembevételével esetében már hozzávetőleg négy-ötévnyi szabadságvesztés letöltöttnek tekinthető.

A büntetőper csütörtökön védőbeszédekkel folytatódik, elsőfokú ítélet novemberben várható.

Az ügyben a Fővárosi Bíróság - a Fővárosi Törvényszék jogelődje - 2008. augusztus 28-án egyszer már hirdetett elsőfokú ítéletet: nyolc év börtönre és 230 millió forint vagyonelkobzásra ítélte sikkasztás miatt Kulcsár Attilát. A fellebbezések miatt másodfokra kerülő ügyben azonban 2010-ben a Fővárosi Ítélőtábla megalapozatlanság és súlyos eljárási hibák miatt hatályon kívül helyezte az elsőfokú döntést, így került vissza az ügy a Fővárosi Törvényszékre.

Címlapról ajánljuk
Robert Fico szerint hamarosan véget érhet az ukrajnai háború
Tudósítónktól

Robert Fico szerint hamarosan véget érhet az ukrajnai háború

A szlovák kormányfő úgy véli, közeledik az ukrajnai háború vége. Szerinte elmozdulás várható, és várja, mit mond ezzel kapcsolatban Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az Európai Tanács brüsszeli ülésén. „El kell felejteni azt a lehetőséget, hogy az oroszok kivonulnak a Krímről, vagy Donyeck és Luhanszk térségéből” – jegyezte meg a miniszterelnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.16. szerda, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×