eur:
399.01
usd:
364.64
bux:
74011.67
2024. október 10. csütörtök Gedeon

Tízmillió dollárt követel a konzul áldozata

Visszautasította az Egyesült Államok külügyminisztériuma által felajánlott százezer dolláros kártérítést Alekszandr Kasin, akit egy amerikai diplomata tett nyomorékká, amikor balesetet okozott. A 33 éves orosz férfi éhségsztrájkol és 10 millió dollárt követel.

Douglas Kent konzul 1998-ban elővigyázatlanul hajtott ki terepjárójával Vlagyivosztokban egy mellékutcáról egy főútvonatra, s összeütközött egy Toyota Camryval, amelyben az akkor 23 éves fiatalember ült.

A vétlen autó átrepült a szembejövő sávba, ahol egy másik terepjáróval ütközött. Az autót vezető Alekszandr Kasin deréktól lefelé megbénult, egész életét kénytelen lesz tolószékben tölteni.

Az ügyben büntetőeljárás indult, de beszüntették, tekintettel a baleset okozójának diplomáciai mentességére. Az illetőt hamarosan elhelyezték Oroszországból.

Alekszandr Kasin próbálta polgári peres úton rábírni az amerikai diplomatát, hogy fizessen kárpótlást az okozott sérülésért és erkölcsi kárért, de keresetét 2006-ban egy San Francisco-i bíróság elutasította.

Alekszandr Kasin hétfőn éhségsztrájkot kezdett, követelve, hogy a konzul, vagy annak munkáltatója, az amerikai külügyminisztérium fizessen tízmillió dollárt az általa immár tizedik éve nap mint nap elszenvedett fizikai és erkölcsi kínokért. Mint mondta, az összeget amerikai orvosok és ügyvédek segítségével állapították meg.

Az éhségsztrájkra reagálva ajánlott fel a washingtoni külügyminisztérium százezer dollárt. A 33 éves férfi ezt azzal utasította vissza, hogy ettől nem áll lábra, és sokkal több pénzre van szüksége a kezelésekhez.

"A végsőkig folytatom az éhségsztrájkot, igazából úgysem élek" - mondta Alekszandr Kasin.

Címlapról ajánljuk
Hogy jött össze ekkora költségvetési többlet? Az elemző elmagyarázza

Hogy jött össze ekkora költségvetési többlet? Az elemző elmagyarázza

Az elmúlt 23 év második legnagyobb költségvetési többlete jött össze idén szeptemberben, a Pénzügyminisztérium előzetes gyorstájékoztatója szerint ugyanis több mint 234 milliárd forintos pluszt mutatott a kilencedik hónapban az államháztartás egyenlege. Az InfoRádó Csiki Gergelyt, a Portfolio elemzőjét kérdezte a számok hátteréről.

Orbán Viktor a strasbourgi plenáris vita végén: "ócska propaganda terepévé vált az Európai Parlament"

Szerdán - az árvíz miatt három hét késéssel - több órán keresztül vitáztak az Európai Parlament plenáris ülésén a magyar EU-elnökségi programról, illetve Orbán Viktor európai szerepéről, kormányzásáról. A heves szóváltásokkal tarkított vitát Orbán Viktor szavai zárták.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.10. csütörtök, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Itt az új történelmi csúcs Amerikában

Itt az új történelmi csúcs Amerikában

Az ázsiai tőzsdéken vegyes mozgásokat láttunk ma, a kínai piacon folytatódott a stimulus-rali utáni korrekció, míg mas ázsiai piacok emelkedtek. Ami az európai tőzsdéket illeti, itt szintén vegyes mozgások látszottak a nap első felében, majd délutánra elkezdett javulni a hangulat. Megérkezett ma a Fed jegyzőkönyve, amiből kiderült, hogy a szeptemberi 50 bázispontos kamatvágás során nem volt teljes az egyetértés a döntéshozók között azzal kapcsolatban, hogy mennyire legyen agresszív a csökkentés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×