eur:
401.52
usd:
363.99
bux:
72649.8
2024. október 3. csütörtök Helga

Egyre népszerűbb a kóser: azt hiszik, biztonságosabb

Manapság már nemcsak a zsidók keresik azt a szimbólumot az élelmiszereken, amely azt jelzi: az adott terméket a kóserségi szabályok betartásával állították elő. A kóser ételek, alapanyagok egyre népszerűbbek, sokan ugyanis úgy gondolják, hogy ezek a termékek egészségesebbek és biztonságosabbak.

A kóser ételek és alapanyagok egyre népszerűbbé válnak az Egyesült Államokban: lassan lekörözik a "bio-", vagy az "adalékanyag- és tartósítószer-mentes" termékeket - derül ki a Mintel piackutató cég elemzéséből.

Tavaly az országban 4719 kóser terméket dobtak piacra, kétszer annyit, mint ahány "teljesen természetes" árucikk került a boltok polcaira.

A kóser termékekből egyre többet vásárolnak az emberek: egy évtized alatt 15 százalékkal nőtt a kereslet irántuk, pedig a zsidók - akik számára vallási előírás, hogy kizárólag a kóserségi szabályok betartásával készült ételeket fogyaszthatják - az összes vásárlónak csupán 20 százalékát teszik ki.

Ennek az lehet az oka, hogy egyre több fogyasztó hiszi: a kóser ételek biztonságosabbak, mint a többi, mivel ezeket szigorú szabályok szerint állítják elő.

Talán igen, talán nem

Még mindig vita tárgya, hogy a kóser ételeknél valóban kisebb-e az esély arra, hogy kórokozókkal fertőzöttek, a kérdést ugyanis eddig kevés kutató vizsgálta. A szakértők szerint mégis lehet abban valami, hogy a kóser ételek biztonságosabbak, hiszen azok gyártását szigorúbban ellenőrzik.

A zsidók nem nyelhetnek le bogarakat, ezért az élelmiszereket az előkészítés során alaposan megmossák és átvizsgálják, hogy biztosan ne maradjanak ízeltlábúak a zöldségek, gyümölcsök felületén vagy levelei között - mondta Móse Elefant rabbi, a New York-i Orthodox Union KOSHER, a kóserséget ellenőrző szervezet üzemeltetési igazgatója.

A mosás és átvizsgálás ellenére a baktériumok és egyéb kórokozók megmaradhatnak az élelmiszereken, így a fogyasztók nem lehetnek biztosak abban, hogy kisebb eséllyel kapnak ételmérgezést például a kóser csomagolt spenóttól, mint az átlagostól.

Hasonló a helyzet a húsáruknál is: az eljárás, amellyel a kóser húsokból kivonják a vért, nem távolítja el a szalmonella vagy az E. coli kórokozóját - mondta Joe Regenstein, a Cornell Egyetem élelmiszertudománnyal foglalkozó professzora.

A kóser marhahússal ugyanakkor más a helyzet: mivel az állatokat általában korábban vágják le, a kóser húsban ritkábban fordul elő a kergemarhakór kórokozója.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.04. péntek, 18:00
Dezső Tamás
a Migrációkutató Intézet főigazgatója
Kimondta Robert Fico az üzenetet, ami a magyar-orosz gázszerződés miatt is fontos

Kimondta Robert Fico az üzenetet, ami a magyar-orosz gázszerződés miatt is fontos

Miután a szlovák állami energiaszolgáltató már jelezte, hogy tárgyalásokat folytat az év végén lejáró orosz-ukrán gáztranzit megállapodás utáni idők energiaellátásának biztosítására, csütörtökön nagyon fontos üzenetet mondott ki Robert Fico. A szlovák miniszterelnök szavai azt jelentik, hogy északi szomszédunk mindent meg fog tenni azért, hogy 2025-től is folytatódjon az orosz, vagy egyéb eredetű földgáz, illetve kőolaj ukrajnai tranzitja. Ez azért is fontos, mert ahogy a Portfolio saját információi alapján megírta: még mindig Ukrajnán át vesz évi 1 milliárd köbméter orosz földgázt a magyar állami cég, és így kulcskérdés, hogy mi lesz az ottani tranzit sorsa. A régiós gázellátás kérdései és a gázár kilátások is szóba kerülnek a Portfolio jövő heti Energy Investment Forum konferenciáján, amelyre még nem késő regisztrálni itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×