eur:
404.22
usd:
374.42
bux:
74263.78
2024. október 26. szombat Dömötör
New metro line with the arriving subway to a modern and futuristic railway station in the heart of Budapest, Hungary
Nyitókép: Alexandra Macskasy/Getty Images

Éjszakai metrójáratokat szorgalmaz Vitézy Dávid

A következő Fővárosi Közgyűlés már dönthet is a javaslatról.

„Járjanak a metrók éjfél után is a hétvégi estéken, péntek-szombat éjjel, és vizsgáljuk felül a teljes budapesti éjszakai buszhálózatot – ezt kezdeményezem a korábbi programom alapján a Fővárosi Közgyűlés jövő szerdai ülésén” – jelentette be a Podmaniczky Mozgalom vezetője a Facebookon.

Vitézy Dávid javasolja, hogy a Fővárosi Közgyűlés kérje fel a közlekedésszervező BKK-t, hogy több változatban dolgozzon ki javaslatokat az éjszakai buszközlekedés régóta esedékes reformjára. Úgy látja, hogy érdemes lehet a metróüzem 24 órássá tételét is vizsgálni péntek-szombat éjjel, majd jövő év elején dönteni az opciók közül, hogy 2025 tavaszától az új menetrend bevezethető legyen. A javaslatról a közgyűlés az október 30-i ülésén dönt.

„A 2010-es évek elején vezettük be a 6-os villamos 24 órás üzemét, mely megmutatta, hogy a nappal megszokott kötöttpályás járatok éjszaka jelentős többletforgalmat vonzhatnak az amúgy is zsúfolt éjszakai buszokhoz képest, nem csak a gyorsaság, de a megszokás, a bizalom, a biztonságérzet miatt is. A jól működő, mindenki számára elérhető éjszakai élet munkahelyeket is teremt, ezért is érdemes a városnak ebben az irányban fejlesztenie a közösségi közlekedését” – írja Vitézy Dávid.

A fővárosi képviselő szerint a metróvonalakon 23:40 körül van üzemzárás, ez az egyik legkorábban záró metróüzem lett Európában.

„Természetesen az éjszakai metróüzem bevezetése, illetve visszaállítása kihatással lenne a felszínen közlekedő éjszakai járatok kihasználtságára, így a 2005-ben a civil javaslatunkra sikerrel bevezetett éjszakai buszhálózat régóta esedékes és évek óta elmaradt felülvizsgálatát is szükségessé teszi” – tette hozzá a Podmaniczky Mozgalom vezetője.

Címlapról ajánljuk
Egységes ügyeleti rendszer: vitába száll a mentőszolgálat az orvoskamarával

Egységes ügyeleti rendszer: vitába száll a mentőszolgálat az orvoskamarával

Az Országos Mentőszolgálat szóvivője szerint jól és zavartalanul működik az egységes ügyeleti rendszer. Győrfi Pál az InfoRádióban elmondta: Budapesten az október 1-jei indulás óta már több mint ötezer beteget láttak el, köztük 1300 18 éven alulit. A szóvivő azt is közölte: a betegek 95 százaléka enyhe tünetekkel keresi fel az ügyeletet.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.28. hétfő, 18:00
Oroszi Beatrix
a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Surveillance Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×