eur:
401.05
usd:
368.25
bux:
74701.27
2024. október 16. szerda Gál
Blood collection tubes H5N1 test positive results,Medical health concept
Nyitókép: JUN LI/Getty Images

Két újabb vármegyében jelent meg a madárinfluenza

Fejér és Hajdú-Bihar vármegyében is kimutatta a madárinfluenza jelenlétét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma. Az állományok felszámolása folyamatban van, a járványvédelmi előírások betartása továbbra is kiemelten fontos.

A Fejér vármegyei Mezőfalva és a Hajdú-Bihar vármegyei Hajdúnánás településeken azonosították a magas patogenitású madárinfluenza vírusának H5N1 altípusát – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih)

A 17 ezer állatot számláló májhasznú kacsatelepen az idegrendszeri tünetek, a takarmány- és vízfogyasztás csökkenése, valamint a megemelkedett elhullás miatt merült fel a madárinfluenza gyanúja. A 23 570 példányt tartó tenyészkacsa telepen a takarmány-és vízfogyasztás, illetve a tojástermelés csökkenése miatt gyanakodtak a betegségre.

Az érintett állományok felszámolása jelenleg is zajlik. A hatóság a gazdaságok körül kijelölte a három kilométer sugarú védőkörzeteket és a tíz kilométer sugarú felügyeleti (megfigyelési) körzeteket.

A Nébih közleményében továbbra is az állattartók együttműködését kéri a fokozott járványvédelmi fegyelem fenntartásában. Mivel elszórtan jelent meg a betegség Magyarországon, ezért jelenleg a vadon élő madarak szerepe valószínűsíthető a járvány terjesztésében.

Az ország magas kockázatú területein kötelező a kereskedelmi célból tartott baromfik zártan tartása, valamint a nem kereskedelmi célból tartott baromfik zártan etetése és itatása.

Az ország többi területén pedig kötelező a baromfik zártan etetése és itatása. A takarmányt és az alomanyagot minden esetben zárt helyen kell tárolni.

A madárinfluenzával kapcsolatban további információk a Nébih tematikus aloldalán érhetők el.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.16. szerda, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Európa elesett, talán már csak az EKB mentheti meg

Európa elesett, talán már csak az EKB mentheti meg

Ismét nagy döntés előtt áll az Európai Központi Bank (EKB), hiszen nem akármilyen környezetben kell határoznia a kamatokról: az európai gazdaság épp recesszióba csúszik, eközben az infláció mégis ragadós. A helyzetet tovább bonyolítják a közel-keleti fejlemények és a bizonytalan mértékű kínai gazdasági stimulus is. Ilyen körülmények között nincs könnyű dolga az EKB-nak, még akkor sem, ha a kamatdöntés iránya egyértelműnek tűnik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×