eur:
396.31
usd:
354.6
bux:
74905.79
2024. szeptember 27. péntek Adalbert
Nyitókép: InfoRádió/Herczeg Zsolt

9 méteres Duna-szintig védve van Budapest - Ezért nem adják oda az autósoknak a Lánchidat

Sikerült 9 méteres magasságig felkészíteni Budapestet a közelgő árvízi tetőzésre, estig az ideiglenes gátak építése is befejeződik - tájékoztatta az InfoRádiót Tüttő Kata főpolgármester-helyettes. A Lánchíd autóforgalom előtti ideiglenes megnyitásáról azt mondta: az csak a tömegközlekedést és az árvízi védekezést akadályozná.

Ahogy haladunk előre az időben, Tüttő Kata főpolgármester-helyettes szerint egyre nagyobb a nyugalom, legalább a védekezők részéről Budapest területén.

"Ha a Fővárosi Csatornázási Művek igazgatója nyugodt, akkor tulajdonképpen nyugodtak lehetünk" - mondta az InfoRádióban a városvezető.

Szerinte már sok minden egyértelmű, pedig 10 napja még más volt a helyzet.

"Két dolog látszott: rengeteg eső fog esni, és mindenképpen jön egy árhullám, amelyről nem tudjuk, hogy mekkora, de gyorsan és kiszámíthatatlanul érkezik. Most már látjuk, hogy nem haladja meg a 2013-as 890 centis körüli szintet, 850 centiméternél plusz-mínusz 10 centi fog tetőzni a Duna" - ecsetelte.

Amikor látták a csatornázási műveknél látták, hogy érkezik a víz, kérték, hogy rendeljék el a készültségi fokozatot a várható legmagasabb vízállásra. Ez azt jelenti, hogy 9 méter magas vízállásra készült fel a főváros.

"Az építkezés még nem fejeződött be, csütörtök estére be fog" - ígérte.

Az egyes szakasz az úgynevezett zárás volt, mivel a Duna össze van kötve a csatornarendszerrel; a kettes szakasz az építkezés szakasza, ami az elmúlt napokban történt, ez a látványos.

"Pont itt vagyok a Margitszigeten, zajlik még a homokzsákok töltése, elhelyezése" - mondta.

A mobilgátemelés is megtörtént a XIII. kerületben, a Duna Arénánál.

A Rómain a Királyok útja, Nánási út tengelyben a meglévő nyúlgátat erősítik már négy kilométer hosszan; agyagból emelnek egy egy méter magas, négy méter széles gátat most.

A közlekedésben beállt változásokról is szólt, erről ITT írtunk részletesebben.

Az autós közlekedés is most nagyon nehéz a városban, ezért azt kérte, hogy aki teheti, váltson közösségi közlekedésre; e mentén javasolta korábban a Demokratikus Koalíció, hogy adják vissza legalább átmenetileg a Lánchidat az autóforgalomnak, de erre Tüttő Kata közlése szerint nem kerül sor.

"A Lánchídnak kicsi az autókapacitása; ugye most elég sok kapacitás esett ki a rakpartokkal. Az a félelem jogos, hogy ha az autók visszakerülnek a Lánchídra, nem fognak gyorsabban haladni, mert dugó lesz, viszont a közösségi közlekedést teljesen megöli. Most nagy előnye a Lánchídnak, hogy a védekezésben résztvevők is tudják használni, ami azért most elég fontos" - érvelt a főpolgármester-helyettes; ha tehát visszakerül az autóforgalom a Lánchídra, sem a tömegközlekedők, sem az autósok, sem a védekezésben részt vevők nem tudják használni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Azután, hogy Petr Fiala miniszterelnök kedden bejelentette, meneszteni kívánja a kabinetből Ivan Bartos kalózpárti kormányfőhelyettest és regionális fejlesztési minisztert, mert nem elégedett a munkájával, a Kalózpártnál "robbant a bomba". Bartos szerint Fiala megszegte a koalíciós szerződést.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán bejelentette, megváltoztatja Oroszország nukleáris doktrínáját, kifejezetten azzal a céllal, hogy szükség esetén atomcsapást tudjon mérni Ukrajnára. Eszerint nukleáris csapással lenne sújtható egy olyan agresszor állam is, amely nem rendelkezik nukleáris fegyverrel, de egy másik, atomfegyverekkel rendelkező ország támogatását élvezi. Utóbbi az Egyesült Államokra és Ukrajnára vonatkozhat. Orosz jelentések szerint újabb két települést foglaltak el Donyeck megyében, és már az egykor 14 ezres város, Vuhledár belterületén folynak a harcok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×